ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με έκδοση 30ετούς ομολόγου

16/03/2021, 13:57
ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με έκδοση 30ετούς ομολόγου

Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε σχετική εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν στην κοινοπρατική έκδοση του ομολόγου.

Η έκδοση θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Ωστόσο είναι πιθανόν η σχετική διαδικασία να δρομολογηθεί από αύριο, καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό.

Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει αποφασιστεί, καθώς θα καθοριστεί από την επενδυτική ζήτηση, σημειώνεται ότι η τελευταία έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση ενός 30ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας.

Οσον αφορά το επιτόκιο, το πρόσφατο swap του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το οποίο έγινε μέσω 30ετούς ομολόγου αποτελεί έναν δείκτη για το επίπεδό του. Σημειώνεται πως το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο ιστορικό χαμηλό του 1,375%.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της.