Πεδίο ευκαιρίας

25/09/2018, 13:04
ΔΕΘ

Με ικανοποίηση είδαμε στη φετινή ΔΕΘ όλα σχεδόν τα κόμματα, τόσο τα κυβερνητικά, όσο και αυτά της αντιπολίτευσης, να υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις και τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για την ανάκαμψη της αγοράς και της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της διοργάνωσης εξήγγειλε μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις, τις οποίες η επιχειρηματική κοινότητα ζητά εδώ και χρόνια. Μια εβδομάδα αργότερα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριέλαβε στις δεσμεύσεις του μια σειρά από θετικά για την επιχειρηματικότητα μέτρα, όπως είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά΄30%, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, η αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15%, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Η σύγκλιση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών είναι εμφανής. Εφόσον, λοιπόν, φαίνεται να υπάρχει κοινό έδαφος ως προς το τι πρέπει να γίνει, γιατί να μην προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν στην εφαρμογή; Ευχής έργο θα ήταν να καθίσουν τα δύο κόμματα άμεσα στο τραπέζι ενός ουσιαστικού διαλόγου, να καταλήξουν σε μια δέσμη μέτρων στα οποία συμφωνούν και να δρομολογήσουν άμεσα τη νομοθέτηση και την ψήφισή τους.

Δυστυχώς, αντί της απαιτούμενης συναίνεσης, δημιουργείται το τελευταίο διάστημα ένα κλίμα έντασης και πόλωσης, το οποίο κάθε άλλο παρά βοηθά στην προσπάθεια να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω σε υγιείς βάσεις. Και όπως όλα δείχνουν το αρνητικό αυτό κλίμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες ακόμα στον δρόμο προς τις εκλογές. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, οι προεκλογικές έριδες κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου, που είναι να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στηριγμένη πάνω σε υγιείς βάσεις. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι η διχόνοια και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις, ειδικά σε θέματα τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι επιβεβλημένο και επείγον να προχωρήσουν στην οικονομία.

Τα μνημόνια, που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρείχαν το άλλοθι για τη δημιουργία τεχνητών διαχωριστικών γραμμών, έχουν πλέον τελειώσει. Τώρα η ευθύνη για την υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται στα δικά μας χέρια. Ο στόχος είναι κοινός και απαιτεί κοινή προσπάθεια, σύμπνοια, σοβαρότητα και συναίνεση, μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες. Αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είναι να νικήσουν επιτέλους τον κακό τους εαυτό και να τολμήσουν να συνεργαστούν, ώστε να εφαρμοστούν οι απαραίτητες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τόπο: μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του φορολογικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, για την αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, της Παιδείας και της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας, για την κινητοποίηση επενδύσεων, για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της οικονομίας, για την αύξηση του όγκου και της αξίας των ελληνικών εξαγωγών, για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Η φετινή ΔΕΘ, με τις εκατέρωθεν εξαγγελίες αναγκαίων για την ανάπτυξη μέτρων, άνοιξε ένα πεδίο ευκαιρίας για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Τους έδειξε τον δρόμο της συνεργασίας, η οποία θα παράγει χειροπιαστά οφέλη για την οικονομία, δίνοντας παράλληλα ένα θετικό μήνυμα τόσο στις αγορές όσο και στους πολίτες της χώρας.