Βασίλης Κορκίδης: «Η Ελλάδα χρονικά είναι πιο κοντά στην επόμενη μέρα»

18/04/2020, 13:52
1

Τα ενιαία προβλήματα απαιτούν ενιαίες λύσεις, αλλά για άλλη μια φορά η Ε.Ε. έδειξε την αδυναμία της να πρωτοτυπήσει και υπό τη γερμανική επιρροή ακολούθησε τον γνωστό «slow motion» και διστακτικό τρόπο αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων στην ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία.

Στο κρίσιμο Eurogroup για την αντιμετώπιση του τεράστιου κόστους της κρίσης και επανεκκίνησης της οικονομίας της Ε.Ε. οι τελικές αποφάσεις ήταν συμβιβαστικές και όχι καθοριστικές για την επόμενη μέρα. Η Ε.Ε. σε αυτή την κρίση θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αμοιβαιότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν στήριξη με 540 δισ. ευρώ και τις γραμμές χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιηθούν αποσπασματικά από τις χώρες - μέλη, αλλά παρέκαμψαν το «υπερόπλο του corona-bond» και το παρέπεμψαν στη Σύνοδο Κορυφής. Μια ρηξικέλευθη απόφαση για έκδοση κοινού ευρωομολόγου, που σημειωτέον εξακολουθεί να είναι η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, θα έδειχνε ξεκάθαρα τη βούληση να κρατηθεί ισχυρή η ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική συνοχή στη «μετα-κορωνοϊό εποχή».

Η αγωνία των ισχυρών οικονομιών του Βορρά φαίνεται μάλλον να εστιάζει περισσότερο στο τραγικό δίλημμα μεταξύ παράτασης των περιορισμών και κατάρρευσης των οικονομιών, παρά στην αναζήτηση δυναμικής εξόδου με καταλυτική οικονομική στήριξη και αλληλεγγύη. Η αναγκαιότητα κοινής έκδοσης ομολόγων σε στήριξη των χωρών που πλήττονται περισσότερο και η στρατηγική μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες 9 χωρών, όχι μόνο δεν έπεισαν την Γερμανία, αλλά για άλλη μια φορά επέβαλε τις θέσεις της για οικονομική στήριξη υπό όρους. Στη διάθεση των κρατών - μελών τίθενται 240 δισ. ευρώ από τον ESM με προϋποθέσεις για χρηματοδότηση έως 2% του ΑΕΠ τους, καθώς και κρατικές εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ της ΕΤΕπ για άντληση 200 δις ευρώ. Η συγκρότηση του μηχανισμού «SURE», αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας και ανέργων παρέχοντας χρηματοδοτική συνδρομή, ύψους 100 δισ. ευρώ, υπό μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά η πρόσβαση των χωρών στα ευρωπαϊκά δάνεια, δεν θα συνοδεύεται από αυστηρούς μνημονιακούς όρους, αλλά βεβαίως θα αυξήσει το δημόσιο χρέος τους με πολύ πιθανό τον κίνδυνο να εμφανιστεί σύντομα μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η χώρα μας, παρά ταύτα, κατάφερε να πιέσει και να πάρει από την ΕΚΤ την απόφαση να δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, μειώνοντας έτσι το κόστος του χρήματος και δίνοντας επιπλέον ρευστότητα 10 δισ. ευρώ, η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν διαθέσιμη. Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων έρχεται να προστεθεί στην απαλλαγή του μεταμνημονιακού «βραχνά» πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ. Ελληνική επιτυχία είναι η έγκριση της Επιροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, για δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας, καθώς και η «επιστρεπτέα προκαταβολή» για άμεση ρευστότητα στην αγορά. Μετά μάλιστα την απόφαση του Eurogroup να χρησιμοποιήσει μεμονωμένα «ευρω-εργαλεία» χρηματοδότησης, η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύεται η ενδεδειγμένη, αφού διεκδίκησε τον κατάλληλο χρόνο, συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αποφάσεις και της πήρε όλες. Από τα μέχρι σήμερα ευρωπαϊκά κονδύλια η Ελλάδα ενισχύεται με 9 δισ. ευρώ, ενώ μπορεί να έχει πρόσβαση σε τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ.

Με τα μέσα που διαθέτουμε και διαχειριστήκαμε εξαιρετικά και στα δύο μέτωπα, αφενός της δημόσιας υγείας με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, που αναγνωρίζεται διεθνώς, και αφετέρου της οικονομίας με το «ελληνικό πακέτο» των σταδιακών μέτρων στήριξης με 10 και 14 δισ. ευρώ αντίστοιχα, μας επιτρέπεται να πιστεύουμε πως η Ελλάδα εφαρμόζει ένα ορθόδοξο σχέδιο για την επόμενη μέρα, όταν άλλες χώρες ακόμα ψάχνονται για το τι θα ζητήσουν, τι θα πάρουν και τι τελικά θα κάνουν.

Το καθολικό Πάσχα πέρασε, ενώ το ορθόδοξο έρχεται, αλλά ο χρόνος του ελληνικού χειρισμού για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών του κορωνοϊού είναι μπροστά από τον ευρωπαικό και η επόμενη μέρα πιο κοντά. Εύχομαι με καρτερία, πίστη, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά η επιχειρηματική κοινότητα, που και πάλι δοκιμάζεται, να σταθεί όρθια και την επόμενη μέρα να ξαναβρεί γοργά τον βηματισμό της.

Καλή Ανάσταση, με υγεία και απαντοχή!