Η Βασιλική Τραχίλη… ζωγραφίζει με το νου!

26/04/2023, 15:56
Η Βασιλική Τραχίλη… ζωγραφίζει με το νου!

Η εικαστικός, με αφορμή την ατομική της έκθεση «Ζωγραφίζω με το νου» στο Πολιτιστικό Κέντρο Διονύσου στις 29 και 30 Απριλίου, μιλάει στην «axianews»

Συνέντευξη στον Κώστα Κατόπη

Αφορμή για τη συνάντηση και την συνέντευξη με την εικαστικό Βασιλική Τραχίλη, στάθηκε η πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Ζωγραφίζω με το νου», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Διονύσου στις 29 και 30 Απριλίου. Η καλλιτέχνιδα με υποδέχτηκε στο ατελιέ της και μου παρουσίασε την εν λόγω δουλειά της επί της οποίας συζητήσαμε εκ βαθέων για τις εικαστικές της ανησυχίες…

Χρώματα δυνατά, άλλοτε αυστηρά και άλλοτε προσιτά και γήινα αφήνουν το μυαλό να ταξιδέψει σε κόσμους υπαρκτούς αλλά και παραμυθένιους. Ένα ταξίδι του νου, όπως και ο τίτλος της έκθεσης η οποία θεματολογικά χωρίζεται σε τρεις ενότητες. «Μία ομάδα έργων που αναφέρονται στην Μπελ Επόκ (Όμορφη Εποχή) και συγκεκριμένα έχω κάνει μία αναφορά με αντιγραφές μου, από έργα του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Τουλούζ Λωτρέκ. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει λάδια σε καμβά. Σε ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστούν έργα μου που έχουν αναφορά στη φύση κυρίως, είναι όλα δικής μου έμπνευσης κι εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί ακρυλικά χρώματα σε καμβά. Και υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία, όπου εδώ γίνεται μία αναφορά στις συνήθειες και στη ζωή μιας άλλης εποχής που λέω κι εγώ. Σε αυτή τη συλλογή έχω χρησιμοποιήσει κυρίως μολύβια και κάρβουνο».

Μου μίλησε, επίσης, για την τεχνοτροπία που χρησιμοποιεί καθώς και για την εξέλιξη αυτής από καιρό σε καιρό. Σημείο αναφοράς αποτελεί το συναίσθημα που την οδηγεί αλλά και οι εμπνεύσεις της από την φύση, από αντικείμενα και από τους ανθρώπους.

Τέλος, αναφέρθηκε στα μελλοντικά της σχέδια και τη συμμετοχή της σε εκθέσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

- Βασιλική, ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείς με τη ζωγραφική;

-Έχω την εντύπωση ότι δεν υπήρχε έναυσμα ή έτσι τουλάχιστον νομίζω. Θυμάμαι μόνο ότι είχα πάντοτε από την ηλικία των 6 ή 7 χρόνων, αυτή την ανάγκη, αγάπη θα το πω, να ζωγραφίζω ασταμάτητα. Εκεί έβρισκα χαρά.

- Ποια είναι η τεχνική σου και τα υλικά που χρησιμοποιείς;

-Πέρα από τους βασικούς κανόνες της ζωγραφικής που διδαχτήκαμε από τους δασκάλους μας όσοι έχουμε ακολουθήσει αυτό τον κλάδο, θεωρώ ότι ο κάθε εικαστικός έχει τις δικές του τεχνικές. Και αυτό σε εμένα τουλάχιστον με τον καιρό αλλάζει. Ξεκίνησα δειλά και συγκρατημένα αλλά συγκροτημένα να ασχολούμαι και να προσπαθώ να εξελίσσομαι, όσο μπορώ.

Κάθε φορά που βρίσκομαι μπροστά στον άδειο καμβά ή στο λευκό χαρτί και αφού ήδη έχω συλλάβει την ιδέα μου, ορμάω κυριολεκτικά και σκιτσάρω με τα μολύβια μου εκείνο το οποίο θέλω να αποτυπώσω και συνεχίζω χρησιμοποιώντας άλλοτε κάρβουνο, χρωματιστά μολύβια, ακρυλικά χρώματα ή λάδια. Χρησιμοποιώ τα πινέλα μου, τις σπάτουλες μου μα κυρίως τα χέρια μου.

Είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί το έργο μου αν δεν αγγίξω και δουλέψω τις μπογιές μου πάνω στον καμβά μου με τα δάχτυλά μου.

- Ποιες είναι οι επιρροές σου;

-Ό,τι έβλεπα γύρω μου, όλα τα έκανα ζωγραφιά στο μυαλό μου. Ούτε που ξέρω πως ξεκίνησα… μάλλον είχα την ανάγκη, όλη αυτή την ομορφιά της φύσης κυρίως, να την αποτυπώσω στο χαρτί μου όσο μπορούσα. Θυμάμαι όμως και αυτό συμβαίνει και ακόμη και τώρα, ότι ζωγράφιζα και πρόσωπα. Τα μάτια, το βλέμμα, έχει κάτι να πει. Έκρυβε και κρύβει κάτι πιο βαθύ από αυτό που πάντα ήθελα και θέλω να αποδώσω.

Ζωγραφίζω με το συναίσθημα. Δεν είχα δει ποτέ μου πίνακα ζωγραφικής από ό,τι θυμάμαι και ούτε είχα δει κάποιον να ζωγραφίζει. Και δεν αναφέρομαι βεβαίως στην δασκάλα που μας έκανε μάθημα ζωγραφικής. Στην επαρχία που ζούσα, δεν είχαμε καν τηλεόραση. Οπότε καμιά επιρροή, απλώς ήταν μία έντονη, εσωτερική ανάγκη.

- Από πού αντλείς τις εμπνεύσεις σου;

-Μέσα μου έχω έναν άλλο όμορφο κόσμο. Έχω εικόνες από τα παλιά, από όλα όσα έχω βιώσει. Από την φύση, από αντικείμενα, από τους ανθρώπους. Κουβαλάω πάντα τον καταπράσινο κάμπο που απλώνονταν μπροστά μου και αυτόν τον απέραντο ουρανό.

Όλα μέσα μου έχουν χρώμα. Όλα είναι εκεί και περιμένουν να αποτυπωθούν στον καμβά μου. Υπάρχει μία σχεδόν ερωτική σχέση. Όλα είναι μία ιεροτελεστία. Η έμπνευση, η σύλληψη της ιδέας, η οργάνωση των υλικών μου, το άγγιγμα και η ολοκλήρωση του έργου.

- Πιστεύεις ότι η ζωγραφική αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό κόσμο του καλλιτέχνη; Τα βιώματα και τα έντονα συναισθήματα από τα οποία διακατέχεται βγαίνουν στον καμβά;

-Απόλυτα το πιστεύω, δεν γίνεται διαφορετικά. Όλα τα συναισθήματά μου αποτυπώνονται στον καμβά. Όσο και να θέλω να δώσω την εντολή στο χέρι μου να ζωγραφίσει κάτι συγκεκριμένο, αυτό δεν συμβαίνει γιατί κουμάντο κάνει η ψυχή και ο νους.

Όλα τα βιώματα ζωντανεύουν και παίρνουν την θέση τους με όποια μορφή αφηρημένη ή συγκεκριμένη πάνω στον καμβά. Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτά. Κάποια παλιότερα έργα μου δεν αντέχω να τα αντικρίσω, μου δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα. Προσπαθώ να τα αγνοήσω, αλλά αν δεν το καταφέρω τελικά, πάνω τους δημιουργώ ένα άλλο έργο.

- Ετοιμάζεις ατομική έκθεση αυτή την περίοδο. Πες μας λίγα λόγια για αυτό το project.

Πράγματι ετοιμάζω την πρώτη μου ατομική έκθεση. Ήρθε τόσο απλά και μαγικά και είμαι αληθινά ευγνώμων γι αυτό. Είναι κάτι σαν θαύμα. Ήταν όνειρο ζωής. Γενικά, έχω πίστη, υπομονή και επιμονή. Ζω στον Δήμο Διονύσου τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι ένας δήμος που έχει μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον σε ότι έχει σχέση με την τέχνη και πολιτισμό.

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Καλαφατέλης αγκάλιασε την πρότασή μου κι έτσι η έκθεσή μου θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Διονύσου στον Διόνυσο, 29 και 30 Απριλίου 2023. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ζωγραφίζω με το νου». Θέλω να τον ευχαριστήσω και μέσω της εφημερίδα σας.

- Ποια η θεματολογία των έργων με τα οποία θα συμμετέχεις;

-Τώρα όσον αφορά τη θεματολογία. Με αφορμή την επερχόμενη έκθεση και αφού συγκέντρωσα όλα τα έργα μου, στην προσπάθεια μου να τα ομαδοποιήσω, σχεδόν αυτόματα διέκρινα τρεις εποχές ή τρεις κατηγορίες αν προτιμάς. Υπάρχει μία ομάδα έργων που αναφέρονται στην Μπελ Επόκ (Όμορφη Εποχή) και συγκεκριμένα έχω κάνει μία αναφορά με αντιγραφές μου, από έργα του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Τουλούζ Λοτρέκ. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει λάδια σε καμβά.

Σε ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης θα παρουσιαστούν έργα μου που έχουν αναφορά στη φύση κυρίως, είναι όλα δικής μου έμπνευσης κι εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί ακρυλικά χρώματα σε καμβά. Και υπάρχει και μία τρίτη κατηγορία, όπου εδώ γίνεται μία αναφορά στις συνήθειες και στη ζωή μιας άλλης εποχής που λέω κι εγώ. Σε αυτή τη συλλογή έχω χρησιμοποιήσει κυρίως μολύβια και κάρβουνο.

- Μίλησέ μας και για την ενασχόλησή σου με τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Διονύσου. Ο κόσμος αγκαλιάζει τις προσπάθειες αυτές;

-Είχα την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ με τον Δήμο Διονύσου από το 2019, όπου και συμμετείχα ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις δημοτικές εκλογές. Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Καλαφατέλης με εμπιστεύθηκε κι έτσι είχα τη χαρά να επιμεληθώ μία έκθεση εικαστικών που συμμετείχαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες εικαστικοί του τόπου μας, η οποία είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία.

Άλλωστε, όπως ανέφερα και παραπάνω, ο Δήμος Διονύσου και ο δήμαρχος στηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες και οι συμπολίτες ανταποκρίνονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε παρόμοιες δράσεις, κάθε φορά. Θα αναφερθώ τώρα στη συμμετοχή μου σαν ερασιτέχνης ηθοποιός στις θεατρικές ομάδες του δήμου μας καθώς και σαν χορωδός, στη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στεφάνου όπου είμαι και μέλος.

- Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον; Τι ετοιμάζεις;

-Το φετινό καλοκαίρι φαντάζει ενδιαφέρον, καθώς μου έχει προταθεί να συμμετέχω σε δύο –για την ώρα– ομαδικές εκθέσεις εικαστικών, η μία είναι στην Άνδρο και η άλλη στην Τζια. Ελπίζω και εύχομαι να πάνε όλα κατ’ ευχήν. «Τα καλύτερα έρχονται όταν ξέρεις να περιμένεις». Σας ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα που είχαμε, καθώς και την εφημερίδα σας για την φιλοξενία.

Who is who

Η εικαστικός Βασιλική Τραχίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία Φθιώτιδας και κατοικεί στον Διόνυσο Αττικής. Είναι επαγγελματίας σχεδιάστρια και εικαστικός. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονικό σχέδιο και εικαστικά στον Όμιλο AKTO Art & Design. Εργάστηκε σαν σχεδιάστρια σε Τεχνική Εταιρεία μεγάλου ομίλου και σαν προσωπική βοηθός στον ίδιο όμιλο μέχρι το 2019, όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Συμμετέχει σε θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες του Δήμου Διονύσου, επίσης είναι χορωδός με πολλές συμμετοχές σε χορωδιακές συναυλίες εντός και εκτός Αθηνών, καθώς και μέλος του Συλλόγου Γυναικών του Δήμου. Ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Διονύσου, όπου επιμελήθηκε και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου, που συμμετείχαν επαγγελματίες και ερασιτέχνες εικαστικοί. Έχει παρουσιάσει έργα της, σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση «Ζωγραφίζω με το Νου» είναι η πρώτη της ατομική έκθεση.

INFO

«Ζωγραφίζω με το Νου» - ατομική έκθεση
Πολιτιστικό Κέντρο Διονύσου, Πλαστήρα 50, Διόνυσος
Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Απριλίου 2023