«Ρυθμοί της Φύσης»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Σεβαστοπούλου

20/06/2023, 12:48
«Ρυθμοί της Φύσης»: Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Σεβαστοπούλου

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 24 & 25 Ιουνίου στην Πνευματική Εστία Βούλας

«Υπάρχει κάτι απείρως θεραπευτικό στα επαναλαμβανόμενα ρεφρέν της φύσης - η διαβεβαίωση ότι η αυγή έρχεται μετά τη νύχτα και η άνοιξη μετά το χειμώνα»

― Rachel Carson, «Silent Spring» (Σιωπηλή Άνοιξη)

Στην ατομική της έκθεση στην Πνευματική Εστία Βούλας, η Στέλλα Σεβαστοπούλου (Stella Sevastopoulos) παρουσιάζει έργα της που αποτυπώνουν τους ρυθμούς της φύσης, σε παραστατικούς αλλά και σε αφαιρετικούς πίνακες. Η αναζωογονητική, χαρούμενη και θεραπευτική επίδραση που ασκεί η φύση πάνω μας, αποτυπώνεται μέσω εκφραστικών και ιμπρεσιονιστικών πινελιών, με στόχο την μεταφορά αυτής της εμπειρίας στον θεατή. Οι περιβαλλοντολογικές ανησυχίες είναι επίσης εμφανείς σε ορισμένα έργα, ενώ σε άλλα ο συμβολισμός και η φαντασία παίζουν ρόλο.

Η έκθεση θα διαρκέσει 24-25 Ιουνίου και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 24 Ιουνίου, 7-10 μ.μ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βούλας «Υπατία», Πρόεδρος του οποίου είναι η Ιφιγένεια Αμοργιανού. Μεγάλος χορηγός της έκθεσης είναι ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου (ΕΟΣ Σάμου).

Στον πυρήνα της τέχνης της Στέλλας Σεβαστοπούλου, βρίσκεται η εμπειρία της φύσης: Είτε πρόκειται για την θάλασσα, φυτά, κοχύλια, λουλούδια, τοπία ή άλλα στοιχεία. H φύση υπήρξε ο μεγάλος δάσκαλος πολλών καλλιτεχνών, ιδιαίτερα του Σεζάν, του Μονέ, και των ιμπρεσιονιστών. Αλλά η ανάγκη να εστιάσει ένας καλλιτέχνης ξανά στη φύση, στην εποχή μας, συνοδεύεται από περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς, λαμβάνοντας υπ 'όψιν ότι σήμερα, οι καθαρά φυσικές σκηνές, χωρίς ανθρώπινο αποτύπωμα, γίνονται περισσότερο δυσεύρετες: «Mε ελκύει να ζωγραφίζω φυσικές σκηνές ανόθευτου χαρακτήρα που μπορεί να μην υπάρχουν για τις επόμενες γενιές. Μια γηγενής αμερικανική παροιμία λέει ότι δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, αλλά τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας. Πολλοί καλλιτέχνες, όταν στρέφουν τα μάτια τους προς την φύση σήμερα, καταγράφουν τί κινδυνεύουμε να χάσουμε, σε αυτήν την Ανθρωπόκαινο εποχή της κλιματικής αλλαγής, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ρύπανσης» εξηγεί η ζωγράφος.

Στο έργο της Στέλλας Σεβαστοπούλου, οι ρυθμοί της φύσης είναι εμφανείς στους κυματισμούς/κύματα της θάλασσας, στο θρόισμα των δέντρων ή την μουσικότητα της φύσης, που μετατρέπεται σε πινελιές, αλλά και στον σχηματικό τρόπο με τον οποίο ομάδες ποικίλων λουλουδιών απλώνονται σε ένα χωράφι. Σπανίως στα έργα της περιλαμβάνονται άνθρωποι, ή ανθρώπινα κατασκευάσματα, που είναι μικρά, προκειμένου να τονιστεί η φυσική τάξη των πραγμάτων.

Η Στέλλα Σεβαστοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο, σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετακόμισε στην Αθήνα το 1994, ωστόσο το αστικό της περιβάλλον ήταν πάντα εναλλασσόμενο με φυσικές σκηνές από την πατρίδα των γονιών της, τη Σάμο. Αυτό το νησί, μαζί με άλλα μέρη που είχε επισκεφτεί, ή στα οποία είχε πρόσβαση (π.χ. Εύβοια, η θάλασσα και χλωρίδα των νοτίων προαστίων της Αθήνας και της Αττικής, το δάσος Τατοΐ, τα πάρκα του Λονδίνου), την παρότρυναν να μελετήσει στοιχεία και πτυχές της φύσης και να αποτυπώσει την εμπειρία της φύσης μέσω της ζωγραφικής.

Συνάντηση συγγραφέων

Στα πλαίσια της έκθεσης, την Κυριακή, 25 Ιουνίου, 7-8μ.μ. θα συναντηθούν 4 συγγραφείς (Ιφιγένεια Αμοργιανού, Nίκος Σεβαστόπουλος, Μαρία Παραβάντη και Τάνια Κόλλια), για μία συζήτηση πάνω στα βιβλία τους και την έμπνευση τους.

INFO

«Ρυθμοί της Φύσης»,
24 & 25 Ιουνίου
Πνευματική Εστία Βούλας, Αγίου Ιωάννου & Ναυσικάς, Boύλα, 16673 (μέσα στο πάρκο)
Επίσημα εγκαίνια: Σάββατο 24 Ιουνίου, 7-10 μ.μ.
Ώρες: Σάββατο 24 Ιουνίου 10 π.μ.-10 μ.μ. Κυριακή 25 Ιουνίου 10 π.μ.-9 μ.μ.
Email: [email protected]