Πονοκέφαλος 8 δισ. για την κυβέρνηση τα αναδρομικά των συνταξιούχων

05/11/2018, 08:52
Pensions-Hero-1260x600


Την αντίδραση του Υπουργείου Εργασίας προκάλεσε η γνωστοποίηση απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μην ασκήσει έφεση σε απόφαση δικαστηρίου, με την οποία σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ επιδικάστηκε ποσό σχεδόν 3.400 ευρώ, το οποίο είχε περικοπεί με βάση τους νόμους του 2012.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους δύο συνταξιούχους αναγνωρίζοντας την υποχρέωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να τους καταβάλει το ποσό των 3.386 ευρώ. Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ και τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

Το σημαντικό όμως είναι ότι για την εν λόγω αγωγή είχε συνεδριάσει στις 7 Μαΐου, Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αποφασίζοντας να μην ασκήσει έφεση, με το σκεπτικό ότι η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Είναι λοιπόν σαφές πως μετά την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 κύριας, επικουρικής και δώρων, τα Ταμεία είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να καταβάλλουν τα ποσά, που επιδικάστηκαν για το χρονικό διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2015, για το όποιο κατατέθηκε και η αγωγή.

Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί την κυβέρνηση που γνωρίζει πως το κόστος των αναδρομικών προς συνταξιούχους, εφόσον οι υποθέσεις τους εξεταστούν και δικαιωθούν ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ.

Αντιδρώντας, το υπουργείο Εργασίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι "οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους δεν αλλάζουν τα δεδομένα".

Αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012 και προσθέτει:

«Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.

«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.