Ιβάν Σαββίδης: Ψάχνει να πουλήσει με premium 10% τον ΟΛΘ

10/01/2022, 14:37
Ιβάν Σαββίδης: Ψάχνει να πουλήσει με premium 10% τον ΟΛΘ

Πολλή σκόνη έχει σηκωθεί αναφορικά με την «εξαφάνιση» από την χώρα αλλά και από το επιχειρηματικό και οικονομικό προσκήνιο του μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση στην Ελλάδα και δεν έχει πουθενά εμφανιστεί διά ζώσης, παρά μόνο μέσα από τηλεδιασκέψεις με επιτελικά στελέχη των επιχειρήσεών του.

Στο μεταξύ η φημολογία δίνει και παίρνει χωρίς φυσικά να επιβεβαιώνεται αρμοδίως:

– Πρώτον, ότι βρίσκεται στο Ροστόφ εγκλωβισμένος αντιμετωπίζοντας προβλήματα με την κεντρική εξουσία, η οποία πριμοδότησε την κατασκευή ανταγωνιστικού αεροδρομίου στην περιοχή.

– Δεύτερον, ότι βρίσκεται στην Ελβετία ή αλλού και για λόγους που εκείνος γνωρίζει δεν έρχεται στην Ελλάδα.

– Τρίτον, ότι έχει εγκατασταθεί σε απομονωμένη βίλα στο Πόρτο Καρράς όπου όμως δεν τον έχει δει κανείς, ούτε καν εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.

– Τέταρτον, ότι αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας και την ώρα τούτη βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης!

– Πέμπτον, ότι διεθνείς αρχές με τρία σήματα που έχουν αποστείλει σχετικά, έχουν ζητήσει πληροφορίες από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών!

– Έκτον, ότι οι Αμερικανοί -γενικώς- όντες δυσαρεστημένοι με την απόκτηση υποδομών στην Ελλάδα έχουν ζητήσει την πώληση από τον Σαββίδη των μετοχών του ΟΛΘ, όπου ελέγχει το 67%!

– Έβδομον, οι Γάλλοι συνέταιροι του Ρωσοπόντιου επιχειρηματία στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης τον ψάχνουν και δεν τον βρίσκουν, προσπαθώντας να επιλύσουν κρίσιμα ζητήματα!

– Όγδοον, ότι ο Ολλανδός του Ελλάκτορα και ο όμιλος Μυτιληναίου από κοινού βρίσκονται σε συζητήσεις για να αποκτήσουν τα «ασημικά» του Ιβάν Σαββίδη στην Ελλάδα και ειδικότερα τον ΟΛΘ, το Μακεδονία Παλλάς και το Πόρτο Καρράς! Εξέλιξη που δεν επιβεβαιώνεται, παρά την φημολογία και αντιθέτως διαψεύδεται αρμοδίως!

Τι από όλα αυτά ισχύει και τι όχι είναι ένα ζήτημα αναπάντητο, επί της παρούσης!

Το γεγονός ωστόσο που έχει βάση αληθείας είναι πως το επιτελείο του Ιβάν Σαββίδη πράγματι κατά το τελευταίο διάστημα φέρεται διατεθειμένο να πουλήσει την πλειοψηφική συμμετοχή του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπου ελέγχει το 67% των μετοχών!

Θυμίζεται ότι το 2017 ο όμιλος Σαββίδη διά μέσου της εταιρίας Belterra και σε κοινοπρακτικό σχήμα με την γερμανική DIEP και τη γαλλική CMA, απέκτησαν από κοινού το 67% των μετοχών του ΟΛΘ αντί του ποσού των 231,9 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε premium 13% επί της τότε τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής!

Τον Φεβρουάριο του 2021, περίπου ένα χρόνο πριν, η Belterra του ομίλου Σαββίδη εξαγόρασε το ποσοστό των Γερμανών στην σχετική κοινοπραξία, αντί ποσού που δεν ανακοινώθηκε, κατέχοντας πλέον το 67%, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 67% του ΟΛΘ και τον πλήρη έλεγχο!

Στις μέρες μας αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας, μετά από σχετικά ραντεβού που πραγματοποίησαν με κυβερνώντες σε πολύ υψηλό επίπεδο πρωτοκλασάτα στελέχη του, φέρεται αποφασισμένος να αποεπενδύσει από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης εάν φυσικά υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον!

Το τίμημα που έχει τεθεί, για την πώληση του 67% της κοινοπραξίας, που με τη σειρά της κατέχει το 67% του ΟΛΘ, είναι τα λεφτά που έχει βάλει ως τώρα για την αρχική επένδυση των 231,9 εκατ. και για την απόκτηση του ποσοστού των Γερμανών (που δεν έχει ανακοινωθεί) συν ένα premium της τάξης του 10%!