«Μια τρύπα στο νερό» η έκτακτη εισφορά στην Ενέργεια!

28/03/2022, 15:53
«Μια τρύπα στο νερό» η έκτακτη εισφορά στην Ενέργεια!

Το ύποπτο παιχνίδι της ΡΑΕ, τα συνεχή δημοσιεύματα παραδοσιακής εφημερίδας και ο λαϊκισμός του Τσίπρα που παρέσυρε τον Μητσοτάκη!

Πολύς θόρυβος για το τίποτα είναι, για να ξέρετε, η περίφημη έκτακτη εισφορά που επιβάλλει η κυβέρνηση στα δήθεν υπερκέρδη των εταιριών του χώρου της Ενέργειας, την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, προφανώς παρασυρόμενος από τον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα και τα «φούμαρα» περί της «αισχροκέρδειας» του 1,4 δισ. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε -αβάσιμα και αυθαίρετα- ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Και όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές, πηγές του χώρου της Ενέργειας αλλά και βαθείς γνώστες του παρασκηνίου και των πληροφοριών, το έσοδο από την έκτακτη φορολόγηση κατά 90% των «υπερκερδών» μόλις και μετά βίας θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ, εάν αφορά στο επίμαχο διάστημα Οκτωβρίου 2021 - Μαρτίου 2022!

Εάν πρόκειται μόνο για τη σύγκριση των ισολογισμών 2021 με 2020 στην οποία και επισήμως αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε μιλάμε για το απόλυτο μηδέν, μια «τρύπα στο νερό» που ζήτημα είναι αν θα αποφέρει έστω και μηδαμινό έσοδο στο Κράτος!

Βεβαίως, για να συνειδητοποιήσετε τι παίζεται, όλο το ζήτημα προέκυψε:

Πρώτον, από τις παρεμβάσεις και τις διαρροές της ΡΑΕ, που επιλεκτικά μιλούσε στην κυβέρνηση για υπερκέρδη και αισχροκέρδεια για το διάστημα Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022!

Η… Ανεξάρτητη Αρχή ξαφνικά ζήλεψε τη χάρη να εμφανιστεί και ως θεσμικός αξιολογητής υπερκερδών!!!

Με ποιο know how; Αλλά και με ποια έξωθεν καλή μαρτυρία όσον αφορά στο τελικό πόρισμά της;

Και, εν πάση περιπτώσει, ποια είναι η θέση της όσον αφορά στα σταθερά και κάτω του κόστους τιμολόγια της βαριάς βιομηχανίας;

Θα τα συμψηφίσει στον τελικό ισολογισμό με τα κέρδη; Έτσι, για να ξέρουμε…

Δεύτερον, από τις στοχευμένες δημοσιεύσεις δήθεν έγκυρου και παραδοσιακού ΜΜΕ που μέρες τώρα με αλλεπάλληλη αρθρογραφία ωθεί προς την κατεύθυνση των υπερκερδών, υπό την προφανή καθοδήγηση ισχυρών συμφερόντων!

Τρίτον, από τον λαϊκισμό του Τσίπρα, στον οποίο έχει βαθιά γνώση και το ταλέντο να παρασέρνει την μπάλα στο δικό του γήπεδο!

Θα έπρεπε, ωστόσο, κάποιος εκ των κυβερνώντων να του υπενθυμίσει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησε τη ΔΕΗ σε κατάρρευση, πτώχευση, και κίνδυνο κατακερματισμού υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων του κλάδου της Ενέργειας που ήταν έτοιμα να την λεηλατήσουν και να την κατασπαράξουν!

Και ότι όλα τούτα συνέβησαν υπό την καθοδήγηση κομματαρχών του ΣΥΡΙΖΑ και των κατ’ επάγγελμα συνδικαλιστών της Επιχείρησης που μια ζωή απειλούσαν την κοινωνία ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες και θα βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι! Και την βύθισαν επί ολόκληρα χρόνια…

Επί του προκειμένου τώρα, η επιβολή έκτακτης εισφοράς, και μάλιστα της τάξης του 90%, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο ένα ισχυρό σοκ στην αγορά, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Καθώς είναι αδιευκρίνιστο σε ποιες εταιρείες αφορά, εάν περιλαμβάνονται οι ΑΠΕ και οι πετρελαϊκές, καθώς και ποιος θα διενεργήσει τον σχετικό έλεγχο και θα καταλήξει σε πόρισμα επιβολής έκτακτων φόρων!

Ωστόσο, για να έχουμε και μια πλήρη συναίσθηση των πραγμάτων, όλα τούτα, ανακοινώσεις και επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια, θα ξεδιαλύνουν στην πράξη μέσα από τις κεντρικές αποφάσεις της Κομισιόν η οποία θα δράσει από κοινού, καθώς και του G7 που επίκειται!