ΕΥΔΑΠ: Παρέμβαση εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για το σκάνδαλο-μαμούθ

31/03/2022, 12:29
ΕΥΔΑΠ: Παρέμβαση εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για το σκάνδαλο-μαμούθ

Το πόρισμα - φωτιά, η συγκάλυψη της απάτης των 21 εκατ. ευρώ με τις εικονικές διευθετήσεις οφειλών και η υπόθαλψη εγκληματιών από τη Διοίκηση Σαχίνη!

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ αλλά και στην κυβέρνηση που δείχνει – περιέργως πώς- να μην ιδρώνει το αυτί της για τα σκανδαλώδη έργα και ημέρες του «αγαπημένου» της παιδιού Σαχίνη, ο οποίος υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του Συριζαίου Μπενίση (συζύγου της γνωστής από το Μάτι των 101 νεκρών Δούρου), προκαλεί η παρέμβαση του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος σχετικά με την τεράστια απάτη των δικηγορικών εταιρειών, με μαϊμού διευθετήσεις οφειλών ύψους 21 εκατ. ευρώ και πλασματικές αμοιβές εκατομμυρίων εις βάρος της κρατικής πλέον (και με οριστική και αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ, την οποία κάποιοι γράφουν προκλητικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους) ΕΥΔΑΠ!

Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου (το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, έναν «τόμο» από ευρήματα στην κυριολεξία!!!) είναι καταπέλτης σχετικά με τη παράνομη δράση των δικηγορικών εταιρειών, τις οποίες η Διοίκηση Σαχίνη φέρεται όχι μόνο να συγκάλυψε, σύμφωνα με τις καταγγελίες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που με τη σειρά της παρέπεμψε το θέμα στον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά ανέθεσε εκ νέου με σχετική απόφαση του ΔΣ, τη συνέχιση της φερόμενης ως έκνομης και παραβατικής δράσης και συμπεριφοράς τους!

Υπό το πρίσμα τούτο η ώρα της ευθύνης πλησιάζει και σφίγγει ο κλοιός για την αποτυχημένη Διοίκηση Σαχίνη και όλους όσοι εκ των άνωθεν με την ανοχή τους την προστατεύουν!

Και είναι πραγματικά απορίας άξιον πως δεν έχει παρέμβει ακόμη ούτε η κυβέρνηση γενικότερα, ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί Υποδομών και Περιβάλλοντος ειδικότερα, τους οποίους θέτουμε πλέον προ των πολιτικών – και όχι μόνο- ευθυνών τους!

Σε απλά λόγια λοιπόν, για να περάσουμε στο μείζον ζήτημα επί της ουσίας, η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, ως συνέχεια της προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διερευνά τις ανώνυμες καταγγελίες που φέρονται να προέρχονται από «εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ»!

Η υπόθεση αφορά συγκάλυψη από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, του σκανδάλου των πλασματικών αμοιβών- bonus από δικηγορικές εταιρείες, ενώ υπάρχει πόρισμα από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου προς τα μέλη του Δ.Σ., και ανάθεση εκ νέου στις ίδιες δικηγορικές εταιρείες για την είσπραξη οφειλών.

Έχει ξεκινήσει προανάκριση από εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για την ζημία εις βάρους της ΕΥΔΑΠ και την συγκάλυψη του Σκανδάλου από την Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Μερικά στοιχεία-ευρήματα του πορίσματος της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΥΔΑΠ προς το Δ.Σ.:
● Εκκίνηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ενώ ο πελάτης δεν όφειλε

● Δεν εκκινήθηκαν μέτρα κατά Μεγάλων Πελατών

● Διαγραφή και αλλοίωση καταχωρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα

● Λανθασμένη πληροφόρηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο για το ύψος των εισπράξεων της Υπηρεσίας Αναγκ. Εισπράξεων

● Λανθασμένος υπολογισμός bonus Δικηγορικών Εταιρειών

● Τα ποσά των εισπράξεων βάση των οποίων υπολογίστηκαν τα bonus ειναι πολύ λιγότερα απο τις πραγματοποιηθείσες εισπράξεις.

● Κατά την τελευταία τριετία καταβλήθηκαν σε δικαστικούς επιμελητές και στις συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρείες 3 εκ. ευρώ (πλέον του κόστους των απασχολούμενων εξωτερικών δικηγόρων εκτός συμβάσεων και μονίμου προσωπικού και του σταθερού λειτουργικού κόστους της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων) ενώ η μόνη με ασφάλεια ιχνηλατήσιμη είσπραξη που οφείλεται πράγματι σε ενέργειες της Υπηρεσίας είναι το ποσό των 512.000 ευρώ

● Τα αναφερόμενα ποσά ως είσπραξη τόσο στις αναφορές της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων προς τη Διοίκηση όσο και στις εισηγήσεις της προς το ΔΣ βάσει των οποίων προτάθηκε η σύναψη συμβάσεων με δικηγορικές εταιρείες, υπολείπονται του πραγματικού ποσού. Συγκεκριμένα, η Υπ. Αναγκ. Εισπράξεων στην εισήγηση προς το ΔΣ, βάση της οποίας εκδόθηκε η Απόφαση 20536 αναφέρει το ποσό των 21 εκ. ως συνολική είσπραξη τριετίας των συνεργαζόμενων δικηγορικών εταιρειών. Σύμφωνα με στοιχεία από το BCC, το ποσό των εισπράξεων που επήλθαν μετά από ενέργειες της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων για το ίδιο διάστημα ανέρχεται στα 6.364.523 ευρώ.

● Εξετάσθηκαν συγκριτικά με τις αναφορές εισπράξεων της ίδιας της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων αλλά και με στοιχεία από τη Δ/νση Πληροφορικής, δειγματοληπτικά για ένα μήνα (11ο/2019) εισπράξεις δικηγορικών εταιρειών υπολογιζόμενες στο bonus και δεν συμφωνούν τα ποσά σε καμία περίπτωση με τις εισπράξεις των υποθέσεων που χρεώθηκαν στους συγκεκριμένους δικηγόρους. Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το διακανονισθέν και πιθανόν μελλοντικά εισπραττόμενο ποσό, πάλι τα ποσά δεν συμφωνούν. Τα ποσά που αναφέρονται στη στήλη του πορίσματος (σελίδες 163, 164) ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ αφορούν τις εισπράξεις των συγκεκριμένων χρεωθεισών υποθέσεων όπως εμφανίζονται στο BCC, χωρίς να έχει διερευνηθεί αν υφίσταται αιτιατή σχέση μεταξύ των ενεργειών των συγκεκριμένων δικηγόρων και των εισπράξεων, γιατί δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα σχετικά στοιχεία. (Μπορεί δηλαδή οι πραγματικές εισπράξεις να είναι ακόμη λιγότερες)!

Συνεχίζεται …