Πάνε πίσω εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις και κρατικά big deals

11/04/2022, 10:45
Πάνε πίσω εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις και κρατικά big deals

Γιατί η κυβέρνηση αναβάλει εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις και κρατικά big deals! Οι αποτιμήσεις, η συγκυρία και ο παράγων εκλογές!

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, έχουν εύλογα «παγώσει» εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις και κρατικά big deals, τα οποία μοιραία πάνε πίσω, μέχρις ότου η ισορροπία και η ασφάλεια αποκατασταθούν στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία!

Η κυβέρνηση, διαβλέποντας το αρνητικό κλίμα, αλλά και το γεγονός ότι τηρουμένων των αναλογιών και με βάση τις περιστάσεις, δεν θα μπορέσει να πιάσει τις αποτιμήσεις που θέλει πουλώντας περιουσιακά στοιχεία του Κράτους, αναστέλλει τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταθέτει εν ευθέτω χρόνο όταν η συγκυρία θα είναι η κατάλληλη.

Υπό αυτό το πρίσμα, μολονότι ακόμη και τούτη την ώρα το ενδιαφέρον των Αράβων είναι πολύ ζεστό, η πώληση του 20%-30% της Εθνικής σε ξένους και Έλληνες επιχειρηματίες, επενδυτές και εφοπλιστές, πάει πίσω!

Όπως πίσω πάει και η διάθεση από το ΤΧΣ του 10% της Τρ. Πειραιώς, που είχε προσδιοριστεί να λάβει χώρα περί τα τέλη του χρόνου!

Αντίστοιχη θα είναι και η εξέλιξη σχετικά με την πώληση ενός ακόμη ποσοστού της τάξης του 10% της ΔΕΗ σε ξένους θεσμικούς επενδυτές!

Ενώ πολύ πίσω πάει και κατά πάσα πιθανότητα ματαιώνεται οριστικά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίου διά μέσω διεθνούς διαγωνισμού!

Τέλος, το μέλλον του διεθνούς διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού παραμένει μετέωρο!

Με βάση τα δεδομένα που τούτη την ώρα ισχύουν, το πιθανότερο είναι μετά την έκβαση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει προσδιοριστεί για τις 5 Μαΐου, ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί για το Φθινόπωρο, κάπου μεταξύ Σεπτέμβρη – Οκτώβρη με γνώμονα την διεθνή συγκυρία.

Αν ωστόσο τον Σεπτέμβριο προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ένα εκ των σεναρίων που δεν αποκλείεται, τότε ο διαγωνισμός για την Αττική οδό θα πάει ακόμη πιο πίσω, στις αρχές του 2023!