Το «παιχνίδι» του MSCI, το «rotation», το BIG-6 της Ενέργειας και ο χρησμός της Société Generale!

Το «παιχνίδι» του MSCI, το «rotation», το BIG-6 της Ενέργειας και ο χρησμός της Société Generale!

Γιατί μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Jumbo, Ελλάκτωρ, Μότορ Όιλ, ΔΕΗ!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην χρηματιστηριακή αγορά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω συγκυρίας και καταστάσεων τρία πράγματα ξεχωρίζουν:

Πρώτον, «παίζεται» ένα «παιχνίδι» προσδοκιών γύρω από τις μετοχές των εισηγμένων εταιριών που φέρονται ως υποψήφιες να ενταχθούν στον δείκτη MSCI κατά την προσεχή αξιολόγηση της 12ης Μαΐου!

Όπου και παρατηρείται η συγκέντρωση της πλειονότητας του ημερήσιου όγκου συναλλαγών της τάξης του 55% και άνω...

Υπό αυτή την έννοια στο κάδρο εγχώριων και ξένων επενδυτικών συμφερόντων έχουν μπει οι μετοχές της Εθνικής, που φαντάζει ως το... φαβορί για να ενταχθεί στον δείκτη, ο Μυτιληναίος που θεωρείται ως το μεγάλο …αουτσάιντερ και από κοντά «παίζουν» δυνατά λόγω προσδοκιών του κλάδου της Ενέργειας και των Πετρελαίων η Τέρνα Ενεργειακή και τα ΕΛΠΕ, που πληρούν άλλωστε και το κριτήριο της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Επιπροσθέτως στο τραπέζι έχει μπει και η μετοχή της Jumbo για την οποία ακούγεται ότι δίνει μάχη -με αγορά ιδίων μετοχών- για να κρατηθεί εντός MSCI και να μην απενταχθεί...

Δεύτερον, παρατηρείται ένα Rotation στα «χαρτιά» καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια γρήγορα μετακινούνται από κλάδο σε κλάδο και από μετοχή σε μετοχή. Δηλαδή μια ανακύκλωση υφιστάμενων κεφαλαίων που αλλάζουν θέσεις, σε ένα γρήγορο «μπες – βγες», χωρίς να εντοπίζεται εισροή νέων κεφαλαίων!

Το Rotation αυτό στην πράξη πιστοποιείται μέσα από την ρευστοποίηση τραπεζικών και άλλων μετοχών που έχουν «τρέξει» και τοποθέτηση σε μετοχές της «μόδας», εν προκειμένω της Ενέργειας, των Πετρελαίων αλλά και αυτών που παίζουν για ένταξη στον MSCI, που σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν.

Έτσι, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται να μπαίνουν στο κάδρο οι μετοχές της Ενέργειας και ειδικότερα Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Μότορ Όιλ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, ενώ την ίδια ώρα λόγω MSCI παίζουν δυνατά Εθνική τράπεζα και Jumbo, εν μέσω αντιτιθέμενων προσδοκιών και φημών!

Τρίτον, στην αγορά επικρατεί ένας προβληματισμός με αφορμή τον χρησμό της Société Generale ότι κατά την αξιολόγηση της 12ης Μαΐου οι μετοχές των ελληνικών εταιριών στον MSCI δεν θα αυξηθούν.

Αυτό στην πράξη μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί καμία νέα υποψήφια, ούτε η Εθνική, ούτε ο Μυτιληναίος (καθώς Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ έχουν θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για δεύτερη χρονική στιγμή), μπορεί όμως και να σημαίνει ότι απλώς θα υπάρξει μία αντικατάσταση, δηλαδή αποχώρηση της Jumbo και είσοδο μιας εκ των δύο ισχυρών υποψηφιοτήτων (Εθνική, Μυτιληναίος)!