Κρύβει μεγάλη δύναμη η αγορά! Τι σηματοδοτούν Εθνική - Μυτιληναίος στον MSCI, τα big deals στην Ενέργεια και το «παιχνίδι» με την Βιοχάλκο!

Κρύβει μεγάλη δύναμη η αγορά! Τι σηματοδοτούν Εθνική - Μυτιληναίος στον MSCI, τα big deals στην Ενέργεια και το «παιχνίδι» με την Βιοχάλκο!

Οι κινήσεις της ΔΕΗ, η πώληση της Volterra από την ΑΒΑΞ και η Macquarie - Η αναβάθμιση ΟΤΕ - ΟΠΑΠ από την S&P εν όψει επενδυτικής βαθμίδας!

Εν μέσω διεθνούς κρίσης –γεωπολιτικής, οικονομικής και ενεργειακής– με τα χρηματιστήρια να καταρρέουν και την αβεβαιότητα να ενισχύεται, στην εγχώρια χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά παρατηρείται μια πρωτοφανής κινητικότητα, με τα deals και τις θετικές εξελίξεις να δίνουν και να παίρνουν, η οποία σε τόσο κρίσιμη στιγμή έρχεται να καταδείξει την δυναμική και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας, της επιχειρηματικής σκηνής και του Χρηματιστηρίου της Αθήνας!

1. Η Εθνική, ο Μυτιληναίος, οι εισροές 250 εκατ. και το Greek8 του MSCI!

Η απόφαση της Morgan Stanley να εντάξει στον δείκτη MSCI Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίο (κάτι που δεν είχε πολλές πιθανότητες βάσει των κριτηρίων και των προϋποθέσεων που θέτει ο διεθνής οίκος) αλλά και να διατηρήσει την Jumbo, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο –που διαθέτει πλέον 8 εισηγμένες στον δείκτη– (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha, Eurobank, Jumbo, Εθνική, Μυτιληναίο) και την εγχώρια επιχειρηματικότητα, καθώς συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην εθνική οικονομία εν όψει ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, στο πρώτο εξάμηνο του 2023!

Η ένταξη Μυτιληναίου και Εθνικής στον MSCI θα προκαλέσουν εισροή ρευστότητας περίπου 230-250 εκατ. ευρώ!

2. Η αναβάθμιση ΟΤΕ - ΟΠΑΠ από την S&P!

Επιπροσθέτως, ως εξαιρετικά θετική για την αγορά εκλαμβάνεται η αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο Standard & Poor’s των μετοχών του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, γεγονός που προσδίδει περαιτέρω αξιοπιστία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

3. Η Τέρνα Ενεργειακή, η Macquarie, η σφήνα μεγάλου fund και γιατί στα επίπεδα των 22-23 ευρώ θεωρείται φθηνή!

Την ίδια στιγμή, όλη αυτή η δυναμική της εγχώριας αγοράς, παρά την κρίση, καταδεικνύεται και από την κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα της Ενέργειας, όπου η τράπουλα ξαναμοιράζεται και τα deals δίνουν και παίρνουν!

Ως γνωστόν, μετά τη συμφωνία Ελλάκτωρα - Μότορ Όιλ (που απέκτησε το 30% των μετοχών από τους Μπακο-καϋμενάκηδες) για την ΕΛΤΕΧ Άνεμος (75%), σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Τέρνα Ενεργειακή (ηγέτιδας δύναμης στον χώρο των ΑΠΕ) με την αυστραλιανή Macquarie σε τιμή γύρω στα 22,7-22,8 ευρώ ανά μετοχή. Ενώ οι πληροφορίες λένε πως και άλλο διεθνές επιθετικό fund έχει μπει σφήνα στο επικείμενο deal, προφέροντας υψηλότερο τίμημα! Το γεγονός είναι πως με βάση το τίμημα που πλήρωσε η Motor Oil στον Ελλάκτωρα για τον Άνεμο, αλλά και την ωρίμανση των ΑΠΕ και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους σε βάθος χρόνου, η Τέρνα Ενεργειακή στα επίπεδα των 22-23 ευρώ θεωρείται πολύ φθηνή!

4. ΔΕΗ και Macquarie για την Volterra της ΑΒΑΞ!

Την ίδια ώρα, κινητικότητα επικρατεί και γύρω από τη ΔΕΗ, που κινείται επιθετικά στην αγορά των ΑΠΕ, αλλά και την ΑΒΑΞ, η οποία φέρεται να διαπραγματεύεται την πώληση της Volterra και με τη ΔΕΗ, αλλά και με την Macquarie, που φέρεται να έχει επιδείξει ενδιαφέρον!

5. Η BC Partners φλερτάρει με το 70% της Intra - S. Energy, στην οποία έχουν περάσει οι ΑΠΕ και όλη η ενεργειακή δραστηριότητα της Ιντρακάτ!

Έντονη φημολογία έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, γύρω από ενδιαφέρον της BC Partners για εξαγορά της Ιντρακάτ, όπου, βάσει των πληροφοριών, ο όμιλος Κόκκαλη θα παραμείνει max με 10% για ιστορικούς λόγους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πράγματι το private equity fund του Ν. Σταθόπουλου έχει επιδείξει ενδιαφέρον να αποκτήσει το 70% της Intrakat - S. Energy, την κατά 100% θυγατρική της Ιντρακάτ στην οποία έχουν εισφέρει όλες οι ΑΠΕ και κάθε μορφής ενεργειακή δραστηριότητα. Ένα deal, το οποίο στον βαθμό που πραγματοποιηθεί αλλάζει όλα τα δεδομένα και όλες τις προοπτικές του ιστορικού Ομίλου!

6. Το σχέδιο να μετεξελιχθεί ο Καμπάς σε νέα Lamda, με την απορρόφηση της Reds και όλου του real estate του Ελλάκτωρα και των μετόχων του!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Ολλανδός της Ελλάκτωρ προετοιμάζεται για νέα μεγάλη επιχειρηματική έκπληξη, αυτή τη φορά στον τομέα του real estate! Έγκυροι κύκλοι, που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι στο μυαλό του Χόλτερμαν, του μεγιστάνα της Reggenborgh, βρίσκεται το project της εισηγμένης Καμπάς, την οποία σχεδιάζει να μετασχηματίσει σε νέα Lamda Development!

Αξιόπιστες πηγές επισημαίνουν ότι ο αρχικός ακόμη σχεδιασμός προβλέπει την απόκτηση από τον Ελλάκτωρα του 100% της Reds και στη συνέχεια την εισφορά της στην Καμπάς, στην οποία επίσης θα περάσει όλη η δραστηριότητα στον χώρο του Real estate της Ελλάκτωρ, αλλά και των βασικών της μετόχων προσωπικά!

7. Σχεδιασμός για deal στην Βιοχάλκο με την υπογραφή του Χ. Ηλιάδη της Goldman Sachs!

Τέλος, την δυναμική της αγοράς καταδεικνύει και η κινητικότητα της Goldman Sachs γύρω από την ΒΙΟΧΑΛΚΟ, όπου εδώ και καιρό μεθοδεύεται πώληση ενός ποσοστού της τάξης του 25% σε ξένο επενδυτή, με την υπογραφή του Χάρη Ηλιάδη, κίνηση που συνδέεται τόσο με την αυτόνομη είσοδο της Noval στο Χρηματιστήριο, όσο και τις εξελίξεις μεταξύ Cenergy και της δανέζικης Orsted!