Σήμερα η κρίσιμη μέρα για το μέλλον της Παγκρήτιας: Επ. Κεφαλαιαγοράς και ΤτΕ κρίνουν το συμπληρωματικό ενημερωτικό και το capital plan

Σήμερα η κρίσιμη μέρα για το μέλλον της Παγκρήτιας: Επ. Κεφαλαιαγοράς και ΤτΕ κρίνουν το συμπληρωματικό ενημερωτικό και το capital plan

Η προσπάθεια αποδόμησης του Σάλλα, η διαφοροποίηση Δημόπουλου - Βαρθολομαίου και η στάση αναμονής των Εξαρχο-Μπακοκαϋμενάκηδων!

Η πιο κρίσιμη μέρα ξημέρωσε σήμερα για το project της Παγκρήτιας τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου της οποίας έχει περάσει από 40 κύματα, δεδομένων των δυσκολιών και των προσκομάτων που προβάλουν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος!

Σήμερα Παρασκευή λοιπόν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει το συμπληρωματικό ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε η Διοίκηση της Παγκρήτιας, το οποίο περιλαμβάνει εκτός των άλλων επικαιροποιημένα οικονομικά αποτελέσματα και οικονομικές καταστάσεις, ενώ θεωρητικά τουλάχιστον επιχειρείται να ξεκαθαριστούν διάφορες ασάφειες που είχαν εντοπιστεί στο αρχικό και ελλιπές ενημερωτικό, το οποίο είχε εγκριθεί από την Επ. Κεφαλαιαγοράς «επί της αρχής»!

Η έγκριση του συμπληρωματικού ενημερωτικού έχει μεγάλη σημασία καθώς θα ανοίξει οριστικά ή όχι την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας, που ήδη έχει πάρει παράταση μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ώρα υφίσταται ένας βαθύς προβληματισμός από υποψήφιους μετόχους κατά πόσον το περιβάλλον θα είναι ασφαλές ούτως ώστε να υλοποιήσουν την επένδυση τους και να συμμετάσχουν!

Υπό αυτή την έννοια έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία η εξέταση αύριο 30 Σεπτεμβρίου του capital (master) plan της Παγκρήτιας από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία και θα αποσαφηνίσει οριστικά και δια παντός το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας της συνεταιριστικής τράπεζας, τις πραγματικές ανάγκες κεφαλαίων και επί της ουσίας το αν μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της ή θα πρέπει να διαμελιστεί σε «καλή και καλή» με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται!

Το γεγονός είναι πως η ΤτΕ είναι αρνητική με το πρόσωπο του Μιχάλη Σάλλα, το γιο του οποίου «έκοψε» από το ΔΣ επικαλούμενη το ζήτημα του Fit and Proper!

Στη συνέχεια επιδιώχθηκε να κοπεί και ο ίδιος ο Μ. Σάλλας, με την βοήθεια της Επ. Κεφαλαιαγοράς η οποία ανέσυρε από το αρχείο ξεχασμένη υπόθεση χειραγώγησης που έλαβε χώρα προ 12ετίας!

Βεβαίως η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια δεν πέρασε τελικά από το ΔΣ της ΕΚ όπου σημειώθηκαν σκληρές συγκρούσεις και ηχηρές ανατροπές!

Και μια ψηφοφορία που την μια εβδομάδα ήταν 5-2 κατά του Μ. Σάλλα, την επόμενη έγινε 3-3 με μια αποχή και στο τέλος, την τρίτη εβδομάδα έληξε με 3-4 υπέρ του πρώην μεγαλοτραπεζίτη!

Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ώρα τούτη οι σχέσεις Σάλλα – Διοίκησης Παγκρήτιας είναι οριακές!

Καθώς οι κ. Δημόπουλος και Βαρθολομαίος τους οποίους ο Μ. Σάλλας είχε προσλάβει στη συνεταιριστική τράπεζα, φέρονται να διαφοροποιούνται και να έχουν επιδιώξει προσέγγιση με την ΤτΕ, λέγοντας ότι έχουν βρει ή θα βρουν νέους «άφθαρτους» επενδυτές, μετά από έωλες υποσχέσεις που τους έχουν δοθεί από τρίτους!

Την ίδια ώρα πάντως, οι πράγματι ενδιαφερόμενοι Εξαρχο- Μπακοκαϋμενάκηδες που έχουν δείκτη διάθεση να επενδύσουν το ποσόν των 25 -30 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια κρατάνε στάση αναμονής υπό το βάρος των εγκρίσεων από ΕΚ και ΤτΕ (κυρίως) ενώ φέρονται προβληματισμένοι από την διαφοροποίηση του διοικητικού δίδυμου Δημόπουλου – Βαρθολομαίου και την προσπάθεια να …εξοστρακιστεί από το project ο Μ. Σάλλας, στον οποίο είναι γεγονός ότι έχουν εμπιστοσύνη!