Το colpo grosso του Σταϊκούρα: «Τα κάστανα από τη φωτιά» για τους πλειστηριασμούς θα τα βγάλουν οι δικαστές και εκείνος το παίζει «ήρωας»!

Το colpo grosso του Σταϊκούρα: «Τα κάστανα από τη φωτιά» για τους πλειστηριασμούς θα τα βγάλουν οι δικαστές και εκείνος το παίζει «ήρωας»!

H υπόθεση πάει στον Άρειο Πάγο και την ίδια ώρα παριστάνει τον Ρομπέν των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού πρώτα εκείνος έφερε την τροπολογία στη Βουλή, την οποία στη συνέχεια απέσυρε!

Εδώ και μήνες γράφαμε ότι κυβέρνηση, servicers και τραπεζίτες θα έχουν πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση, (ήτοι ο κ. Σταϊκούρας), φοβούμενη σαφώς το πολιτικό κόστος, αξιοποίησε τις διαφορετικές αποφάσεις τμημάτων του Αρείου Πάγου, αρνούμενη να φέρει σχετική τροπολογία προς ψήφιση, η οποία θα έλυνε τα χέρια των διαχειριστών και των funds – των επενδυτών δηλαδή που έχουν αγοράσει τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων – και το παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ανοίγω παρένθεση: Το ακριβές είναι πως ο Σταϊκούρας που το παίζει τώρα Ρομπέν των Δασών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, πρώτα έφερε ο ίδιος την σχετική τροπολογία στη Βουλή και μετά την απέσυρε!

Για να ξέρουμε τι λέμε και με ποιους έχουμε να κάνουμε!

Τι σημαίνει τώρα για τις τράπεζες και κυρίως για τους servicers η απόφαση Σταϊκούρα για τους πλειστηριασμούς.

Ο κίνδυνος κατάπτωσης των εγγυήσεων του «Ηρακλή», είναι ορατός πλέον, αν όχι βέβαιος, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι των business plans, αυξάνοντας φυσικά το δημόσιο χρέος. Σημειώνω ότι η Eurostat έχει ανοίξει ήδη θέμα εγγραφής αυτών των κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος.

Προσέξτε, όμως, τώρα και μία ακόμα ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς με την απόφαση αυτή οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες!

Στους ευνοημένους, γιατί τα δάνεια τους έχουν μεταβιβαστεί σε funds και συνεπώς μπορούν, να παγώσουν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων τους και στους μη ευνοημένους ή απλώς άτυχους, γιατί τα δάνειά τους βρίσκονται ακόμα στις τράπεζες και άρα διατρέχουν τον άμεσο κίνδυνο πλειστηριασμού ακινήτων και περιουσιακών τους στοιχείων, με βάση την πολιτική που ακολουθούν συνήθως τα τραπεζικά ιδρύματα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν μεταβιβάσει στον «Ηρακλή» δάνεια (τιτλοποιήσεις) ύψους 47,9 δισ. ευρώ, έναντι των οποίων (δηλαδή του senior κομματιού των τιτλοποιήσεων) έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις 18,7 δισ. ευρώ.

Το θέμα καλείται πλέον να λύσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, διαδικασία βέβαια που θα κρατήσει μήνες, ακυρώνοντας για το διάστημα αυτό τους πλειστηριασμούς από τους servicers.

Μέχρι τότε μπορεί να έχουν γίνει και οι εκλογές, οπότε φαντάζεστε ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει έντονη πολιτική σφραγίδα…