Πλήγμα για την Κυβέρνηση η ενδεχόμενη έξοδος της EBRD από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εξαιτίας αδιαφανών διαδικασιών

Πλήγμα για την Κυβέρνηση η ενδεχόμενη έξοδος της EBRD από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εξαιτίας αδιαφανών διαδικασιών

Η EBRD εξετάζει την αποχώρησή της λόγω foul play σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης και την προσπάθεια του ΥΠΕΝ να τοποθετηθεί Διευθύνων Σύμβουλος της αρεσκείας της, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες!

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Ιωάννου από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου “για προσωπικούς λόγους”, έχει στηθεί φάμπρικα από το Υπουργείο Ενέργειας να τοποθετηθεί ο Ιωάννης Γιαρέντης του ΔΑΠΕΕΠ αρχικά ως Διευθύνων Σύμβουλος και στην συνέχεια και ως Πρόεδρος.
Ενώ η διαδικασία εξεύρεσης του Διευθύνοντος Συμβούλου έχει ανατεθεί στην διεθνούς κύρους εταιρείας αναζήτησης στελεχών Stanton Chase, ο κύριος Γιαρέντης του ΔΑΠΕΕΠ που έθεσε τον εαυτό του υποψήφιο, προκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 11 Νοεμβρίου με σκοπό την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την διαδικασία και να εκλεγεί ο ίδιος Διευθύνων Σύμβουλος και στην συνέχεια Πρόεδρος, μετά από παζάρι με τους μετόχους.
Στην προσπάθεια αυτή, και παρότι ο ιδιωτικός τομέας έχει την πλειοψηφία, έχει την στήριξη και του ΑΔΜΗΕ αλλά και της ΔΕΣΦΑ.
Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι η EBRD έχει στείλει επιστολή στο γραφείο του Πρωθυπουργού, εκφράζοντας διαμαρτυρίες και την ενόχληση της για την παρέμβαση του Δημοσίου σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Έχει μάλιστα διαμηνύσει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης της από το ΕΧΕ, όπως έκανε και πρόσφατα στην Τουρκία όταν διορίστηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν στελέχους της Halkbank που είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πλήγμα στην κυβέρνηση μετά από μεγάλες προσπάθειες να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην χώρα, και θα δημιουργούσε προηγούμενο ως ανασταλτικός παράγοντας σε οποίες νέες ξένες επενδύσεις.
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλές ατζέντες για την συγκεκριμένη θέση!