«Τσίτσο, το Λιμάνι φεύγει..»: Πώς η απουσία σοβαρής διοίκησης στο Λιμάνι της Καβάλας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κυριότητας!

«Τσίτσο, το Λιμάνι φεύγει..»: Πώς η απουσία σοβαρής διοίκησης στο Λιμάνι της Καβάλας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κυριότητας!

Η απούσα διευθύνων σύμβουλος κυρία Θυσιάδου που διοικεί από 200 χλμ. μακριά, ο «πάλιουρας» δήμαρχος Νέστου που με επιθετικές κινήσεις πάει να πάρει το λιμάνι και η κακοδιαχείριση ενός εξαιρετικά ζωτικού λιμανιού!

Η διάσημη αυτή ατάκα μιας παλιάς, αγαπημένης ιταλικής φαρσοκωμωδίας φωτογραφίζει αυθεντικά την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ) σήμερα.

Πρώτα παραχωρήσανε τον εμπορικό Λιμένα «Φίλιππος Β’», (συναλλαγή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί από τον Φεβρουάριο, γιατί η διοίκηση της κας Άννας Θυσιάδου είχε αφήσει εκκρεμότητες που ακόμη παλεύουν να επιλύσουν).

Επομένως, πάει η καθαυτή εμπορική δραστηριότητα και τα εξ αυτής προερχόμενα έσοδα. 1-0.

Στον κεντρικό λιμένα της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» προσπαθεί εντέχνως να χωθεί ο τοπικός Δήμος.

Αφενός τους φορτώνει στον ΟΛΚ με διάφορα φέσια, αφετέρου με πρόσχημα την κρουαζιέρα τους καπελώνει όπως φάνηκε και πρόσφατα.

Και καλά κάνει δηλαδή. 2-0

Και πάμε στο κερασάκι στην τούρτα.

Οι σχέσεις μεταξύ του ΟΛΚ και του κοντινού Δήμου Νέστου είναι ψυχρές εδώ και πολλά χρόνια.

Ο λόγος είναι απλός: ο Δήμος επιδιώκει να αποκτήσει την κυριότητα του λιμανιού της Κεραμωτής και να καρπωθεί τα οικονομικά οφέλη από την διαχείρισή του (κυρίως από τις εκμισθώσεις), τα οποία αυτή την στιγμή ενισχύουν το ταμείο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

Το λιμάνι της Κεραμωτής, αποτελεί τη βασική πύλη αναχώρησης για τη δημοφιλή Θάσο, με πάνω από 2 εκατομμύρια κινήσεις -με κυρίως Βαλκάνιους- ταξιδιώτες, μόνο το καλοκαίρι του 2022.

Ωστόσο μετά την πρόσφατη παραχώρηση του εμπορικού Λιμένος «Φίλιππος Β’», η λιμενική εγκατάσταση της Κεραμωτής αποτελεί σημαντικό πόλο βιωσιμότητας για τον ΟΛΚ, το αντικείμενο του οποίου πλέον συρρικνώνεται δραστικά.

Βεβαίως, οι αψιμαχίες ΟΛΚ με τον Δήμο Νέστου κρατάνε χρόνια και έχουν περάσει από διάφορες φάσεις με κάμποσες αφορμές.

Ο Δήμος φιλοδοξεί να «στήσει» νέο φορέα, δηλαδή ένα Λιμενικό Ταμείο στην Κεραμωτή για να βάλει χέρι στα τουριστικά έσοδα (που αναμένονται ακόμα περισσότερα τα προσεχή έτη) και ο ΟΛΚ παίζοντας κατενάτσιο πετάει τη μπάλα στην εξέδρα.

Τελευταίο επεισόδιο στην πολύχρονη αυτή άτυπη κόντρα σημειώθηκε πέρυσι με επίκεντρο την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Τότε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΚ, κα Α. Θυσιάδου απαντώντας στις μομφές του Δήμου Νέστου περί μη-ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών στη χερσαία ζώνη λιμένος, αναφερόταν σε επίσημη ανακοίνωση της, στην εποπτεία του υπουργείου ναυτιλίας και στο ΤΑΙΠΕΔ επί των αρμοδιοτήτων της και των ενεργειών της.

Συγκεκριμένα στις 14/01/2021 δήλωνε η εκτελεστική υπεύθυνη της ΟΛΚ ΑΕ πως είχαν συνολικά δαπανηθεί επί της θητείας της 146.000 και κάτι ψιλά € για ποικίλα έργα βελτίωσης της Χ.Ζ.Λ. της Κεραμωτής.

Μεταξύ άλλων για συντήρηση υποδομών εξυπηρέτησης χρηστών, αισθητική αναμόρφωση-καλλωπισμό χώρων πρασίνου, κάλυψη δαπανών για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και επίσης υπηρεσιών συντήρησης πρασίνου. Και θεώρησε πως τους τάπωσε.

Έκλεινε όμως στην τότε κόντρα (Ιανουάριος 2021) σιβυλλικά η ανακοίνωση του Δήμου Νέστου ως εξής: «Σύντομα θα αντιληφθούν πως οι κάτοικοι της Κεραμωτής και γενικότερα του Δήμου Νέστου δεν είναι πληβείοι, ούτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Κάποια στιγμή, το καλοκαίρι του 2022 αποφασίζει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας να εξαγγείλει την υλοποίηση Μελέτης Κυκλοφοριακής Οργάνωσης της Χ.Ζ.Λ. Κεραμωτής, εκεί που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα από τον φόρτο οχημάτων το καλοκαίρι.

Προκύπτει όμως πως ο Δήμος Νέστου ενέργησε καταδρομικά φέτος τον Ιούλιο και επικαλούμενος ιδιοκτησιακά δικαιώματα του (τρέχα -γύρευε τώρα…), μετέγραψε στο Κτηματολόγιο υπό την κυριότητα του ένα μεγάλο μέρος του Λιμανιού της Κεραμωτής!

Σε απλά ελληνικά, ο πάλιουρας δήμαρχος Νέστου Σ. Μιχαηλίδης τους «δάγκωσε» άγρια τους Καβαλιώτες, αποσπώντας την πρόσοψη του Λιμανιού και επίκειται πλέον οσονούπω με νέες ενέργειες του να φάει από τον ΟΛΚ και το υπόλοιπο τμήμα της χερσαίας ζώνης…

3-0 (on the way)

Θα μου πείτε, γίνονται αυτά τα πράγματα σε ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου; Δαπανούν κονδύλια για περιουσιακά στοιχεία που θεωρούν δικά τους και μετά τους τα παίρνουνε τρίτοι φορείς αβαβά;

Άμα αληθεύουν οι φήμες πως η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΛΚ κα Α. Θυσιάδου φέτος για κανα εξάμηνο έμενε σπίτι της (καμία 200ριά χλμ. μακριά) και δούλευε με τηλε-εργασία (ενώ βεβαίως πληρωνόταν κανονικότατα), πως να μη γίνουνε;

Εδώ μέχρι το περίπτερο πας και σου αδειάζουν το σπίτι, όχι να λείπεις ολοκληρωτικά για μισό χρόνο και να διοικείς ένα Λιμάνι από την μαγευτική Αριδαία…

Αλλά ποιος να απορεί άραγε;

Αναφερόμαστε στον άνθρωπο που με την ιδιότητα της διευθύνουσας συμβούλου του ΟΛΚ υπέγραψε απευθείας ανάθεση μελέτης στον πρόεδρο του Τμήματος Χημείας (που επίσης ηγούνταν του εκλεκτορικού σώματος που την εξέλεξε καθηγήτρια) ενόσω είχε ενεργή σύμβαση εργασίας με το συγκεκριμένο Τμήμα το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Μιλάμε για καραμπινάτη απιστία δημοσίου χρήματος. «Ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό» και δεν κουνιέται φύλλο.

Απορίας άξιο είναι βεβαίως αν τέτοια ζητήματα αγγίζουν τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές (αφαιρουμένου ασφαλώς του «Προστάτη» της κυρίας), ένας εκ των οποίων είναι πρωτοκλασάτος υπουργός, όντως βαρβάτος από τους σοβαρότερους μακράν!

Όμως εκλογές αναμένονται, λίαν συντόμως.

Τους βλέπω κι αυτούς να απολογούνται στο εκλογικό σώμα της Καβάλας για όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα αλλά κυρίως για όσα έπονται στο μαρτυρικό Λιμάνι…

Βλέπω ασφαλώς την υπόλοιπη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας μαζί με τους υπαλλήλους να ιδρώνουν να αποδείξουν πως δεν ευθύνονται για την απομείωση της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που τους εμπιστεύτηκε η Πολιτεία και να τρέχουν και να μη φτάνουνε…

(Προ)βλέπω επίσης να ξεκινάει φάμπρικα «υφαρπαγής» Χερσαίων Ζωνών Λιμένος για το πολυδιαφημισμένο ΤΑΙΠΕΔ («μια εταιρεία του Ομίλου ΕΕΣΥΠ», για να μην ξεχνιόμαστε!), που ουκ ολίγοι Δήμοι στην Ελλάδα το έχουν στο μάτι..

Καλά ξεμπερδέματα σε όλους!