Το δήθεν ζήτημα αποκρατικοποίησης των «κρατικών» τραπεζών, με την υποτιθέμενη ενεργοποίηση από το ΤΧΣ των διαδικασιών για πώληση του 20% της Εθνικής και του 26% της Τρ. Πειραιώς

Το δήθεν ζήτημα αποκρατικοποίησης των «κρατικών» τραπεζών, με την υποτιθέμενη ενεργοποίηση από το ΤΧΣ των διαδικασιών για πώληση του 20% της Εθνικής και του 26% της Τρ. Πειραιώς

Οι μπαρούφες Πατέλη (με Λινάτσα ή χωρίς) και Σταϊκούρα για το (προσχηματικό) ενδιαφέρον Αράβων και Ιταλών για το 20% της Εθνικής και το 26% της Τράπεζας Πειραιώς!

Κυκλοφόρησε και εγράφη από συγκεκριμένους κύκλους και ΜΜΕ με πρόσβαση (υποτίθεται) στο Μαξίμου ότι ο πρωθυπουργός είναι «οργισμένος» με τους τραπεζίτες λόγω του ζητήματος των κόκκινων δανείων και της ελάφρυνσης των πολιτών, «αποφάσισε» να δώσει το «πράσινο φως» στο ΤΧΣ ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πώληση των πακέτων μετοχών των τραπεζών που κατέχει.

Ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει αλλά δεν μπορεί και να πραγματοποιηθεί με τους ρυθμούς που λένε οι διαρροές τόσο λόγω ζητήματος σχετικά με την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου για το ΤΧΣ, όσο και λόγω έλλειψης πραγματικού αγοραστικού ενδιαφέροντος την ώρα τούτη!

Δυστυχώς η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δεν έχουν πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων!

Επανέρχομαι λοιπόν στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς και επιμένω ότι οι διαρροές για το ενδιαφέρον των Αράβων για το 20% της κρατικής τράπεζας και των Ιταλών για το 26% της Πειραιώς, είναι ενταγμένες σε μια λογική να διαμορφωθεί στην πιάτσα μια αίσθηση περί δήθεν δημιουργίας επενδυτικού κλίματος, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών πιθανότατα την Άνοιξη του 2023, εκτός και αν οι πολιτικές εξελίξεις και οι επιθέσεις των συμφερόντων οδηγήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες ακόμη νωρίτερα, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο!

Το δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους κολοσσούς είναι προσχηματικό καθώς είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι βάσει της σχετικής νομοθεσίας που προχώρησε στην Βουλή ο Υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπό την συγκατάθεση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το ΤΧΣ είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί, ούτε επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται, να μπει σε απευθείας διαπραγμάτευση με το PIF (Public Incestment Fund of Saudi Arabia) ή το ιταλικό ION!

Και σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές και ξεκάθαρο στους πάντες ότι οι Άραβες (που πράγματι αρχικά είχαν ενδιαφερθεί σοβαρά) δεν μπαίνουν ποτέ σε διαγωνιστικές διαδικασίες ή κάθε μορφής book building αλλά διαπραγματεύονται μόνον απευθείας!

Σε απλά λόγια λοιπόν όλα αυτά που ακούγονταν ή διαρρέουν επιλεκτικά είναι μπούρδες του Πατέλη (με Λινάτσα ή χωρίς) που από κοινού με τον Σταϊκούρα νομίζουν ότι έτσι θα διαμορφώσουν επενδυτικό κλίμα!

Και ταυτόχρονα αποκυήματα φαντασίας «δημοσιογραφικών» κύκλων που εξυπηρετούν προσωπικές σκοπιμότητες ή αποβλέπουν σε διαφημιστικά πακέτα!

Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα...