Ρύθμιση για λίγους προτείνουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά!

Ρύθμιση για λίγους προτείνουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά!

Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% της επιπλέον δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων!

Στο …τεράστιο ποσό των 20 εκατ. ευρώ , περιορίζεται η ρύθμιση την οποία προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση , προκειμένου να εξομαλυνθούν οι επιπτώσεις των νοικοκυριών από την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για την περίφημη επιδότηση , η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες αφού λήγει η άτυπη προθεσμία που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών στις τράπεζες , για την αντιμετώπιση του σημαντικού κοινωνικού προβλήματος που προκάλεσε η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων.

Αυτό γιατί όπως προτείνουν οι τράπεζες στη νέα ρύθμιση , θα πρέπει να ενταχθούν μόνο οι δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια κατά την τρέχουσα περίοδο και έτσι θα αποκλειστούν όλα τα δάνεια σε καθυστέρηση.

Οι τράπεζες υπολογίζουν, ότι η πρότασή τους αφορά δάνεια συνολικού ύψους 2 δις ευρώ και περίπου 20.000 δανειολήπτες.

Ειδικότερα η πρόταση των τραπεζών για τα ενήμερα δάνεια είναι να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο, μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% της επιπλέον δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων.

Δεν έχει καταστεί σαφές εάν θα προτείνεται το υπόλοιπο 50% να χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή εκεί να εξαντλείται η στήριξη των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η πρόταση αυτή η οποία τυγχάνει της εγκρίσεως της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν αλλάζει τον τύπο της δανειακής σύμβασης και θα εγκριθεί τελικά από τον SSM , που θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

Το ερώτημα είναι τι τελικά θα πράξει η κυβέρνηση, που θα βρεθεί ενώπιον των πιέσεων των δανειοληπτών και της αντιπολίτευσης: Δεν είναι και το καλύτερο σε προεκλογική περίοδο να προβάλλεται ως επιχείρημα πως τα κέρδη των τραπεζών είναι 3,5 δις ευρώ και η συνολική ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια ευαίσθητων κοινωνικών κατηγοριών πολιτών περιορίζεται μόλις στα 20 εκατ. ευρώ!