Ναι στα μερίσματα των τραπεζών (Εθνική – Eurobank) αλλά από τη χρήση 2023 και όχι από το 2022 γιατί ο SSM φέρει προς το παρόν αντιρρήσεις!

Ναι στα μερίσματα των τραπεζών (Εθνική – Eurobank) αλλά από τη χρήση 2023 και όχι από το 2022 γιατί ο SSM φέρει προς το παρόν αντιρρήσεις!

Για να δοθεί άνωθεν η τελική έγκριση διανομής μερισμάτων στους μετόχους, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες να καταδείξουν ότι η κερδοφορία που παρήγαγαν δεν ήταν αποσπασματική και ευκαιριακή!

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως οι τράπεζες έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία, ευνοούνται από τη συγκυρία των επιτοκίων ενώ παράλληλα εξυγιάνθηκαν, ξεφορτώθηκαν τα κόκκινα δάνεια, αναπτύσσονται, παράγουν οικονομικά αποτελέσματα και μπορούν πλέον να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας και να στηρίξουν το Ταμείο Ανάκαμψης!

Ωστόσο, μολονότι η κερδοφορία είναι δεδομένη και υψηλή εντούτοις τα μηνύματα που φθάνουν από τον SSM, δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς την διανομή μερισμάτων για τη χρήση 2022, ειδικά για την Εθνική και την Eurobank για τις οποίες διαφαινόταν ότι θα αποσπούσαν τελικά την έγκριση του ευρωπαϊκού ελεγκτικού μηχανισμού!

Είναι προφανές πως για να δοθεί άνωθεν η τελική έγκριση διανομής μερισμάτων στους μετόχους, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες να καταδείξουν ότι η κερδοφορία που παρήγαγαν δεν ήταν αποσπασματική και ευκαιριακή λόγω συγκυρίας και διεθνών συνθηκών, αλλά μόνιμη, σταθερή και επαναλαμβανόμενη!

Και κυρίως ότι αποδίδεται στις καθαρά τραπεζικές εργασίες, στα λειτουργικά έσοδα και όχι σε μεμονωμένες πωλήσεις κόκκινων δανείων ή άλλων δανειακών χαρτοφυλακίων!

Ούτε η άνοδος να στηρίζεται μόνο στα υψηλά επιτόκια, που σε δεύτερη χρονική στιγμή πιθανόν να υποχωρήσουν σε προηγούμενα επίπεδα!