Οι Σαουδάραβες απέσυραν την πρόταση τους για το 20% της Εθνικής – Όλη η αλήθεια για το επενδυτικό ενδιαφέρον για την κρατική τράπεζα, από την αρχή έως το τέλος!

Οι Σαουδάραβες απέσυραν την πρόταση τους για το 20% της Εθνικής – Όλη η αλήθεια για το επενδυτικό ενδιαφέρον για την κρατική τράπεζα, από την αρχή έως το τέλος!

Οι αρχικές μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Άραβες που ναυάγησαν, η άρνηση Μητσοτάκη για το 30% και το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών και εφοπλιστών για το 10%- 15%!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πρόταση την οποία υπέβαλαν οι Σαουδάραβες για την απόκτηση του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ, σχολιάστηκε, συζητήθηκε και έτυχε πολιτικής εκμετάλλευσης από Αλέξη Πατέλη και Χρήστο Σταικούρα, προκειμένου να δημιουργηθεί εντύπωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος με φόντο τις επικείμενες εθνικές εκλογές την Άνοιξη!

Το ενδιαφέρον των Αράβων είχε αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή το Radar όταν κανείς δεν είχε αντιληφθεί τις συζητήσεις των δύο πλευρών!

Όταν το περίφημο PIF, το Sovereign Wealth fund της Σαουδικής Αραβίας ήταν διατεθειμένο να αποκτήσει το 30% της Εθνικής από το ΤΧΣ, κάτι που κατά τις πληροφορίες δεν δέχτηκε ούτε να συζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον σχεδιασμό του οποίου βρισκόταν η απόκτηση ενός 10% – 15% των μετοχών της Εθνικής από Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές και επενδυτές!

Και μόνο το 10% – 15% να αγόραζαν οι Άραβες από το συνολικό 30% που θα έβγαινε προς πώληση στην αγορά!

Ήταν η εποχή που ο Ολλανδός Χόλτερμαν είχε επίσης επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον για το προς διάθεση πακέτο της Εθνικής, μια εποχή που ο περίφημος Χάρης Ηλιάδης της Goldman είχε βγει εκτός παιχνιδιού αποκρατικοποιήσεων, για άγνωστους λόγους!

Και τις συζητήσεις με τους Άραβες είχαν αναλάβει Πατέλης και Φραγκογιάννης!

Αρκετά αργότερα και μετά την επίσημη επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν στη χώρα μας, έφθασε η διαβόητη επίσημη πρόταση για το 20% της Εθνικής, η οποία επί της ουσίας ήταν προσχηματική, καθώς στο μεταξύ είχε αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ, ο οποίος πλέον προβλέπει διαγωνιστική διαδικασία για την εκποίηση των μετοχών, ενώ ως γνωστόν οι Άραβες δεν εμπλέκονται ποτέ σε διαγωνισμούς αλλά διαπραγματεύονται απευθείας!

Κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί στην προκειμένη περίπτωση!

Επιπροσθέτως η πρόταση των Αράβων για την Εθνική δεν ήταν δεσμευτική, ήταν περιορισμένης χρονικής διαρκείας και εμπερίεχε την απαίτηση αγοράς μετοχών της τράπεζας με discount!

Παρά το προσχηματικό χαρακτήρα της πρότασης των Αράβων, στη δεύτερη αυτή φάση κατά την οποία φέρεται να ενεπλάκη ο Χάρης Ηλιάδης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την έκανε «σημαία», μέσω επιλεκτικών διαρροών προκειμένου να δημιουργηθεί αίσθηση θετικού επενδυτικού κλίματος!

Ωστόσο η ίδια η ζωή έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη και την πραγματικότητα: Οι Άραβες απέσυραν την πρόταση τους και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος!

Η αλήθεια είναι πως για την οικονομία και τις τράπεζες, ειδικά για την Εθνική, δεν άλλαξε τίποτα, καθώς στην ουσία δεν υπήρχε, ενώ ήταν κοινό μυστικό πως η πρόταση των Αράβων έλαβε χώρα εκ των υστέρων, για τα μάτια του κόσμου και αφού προηγουμένως είχαν ναυαγήσει εν τη γεννέσει τους οι μυστικές αρχικές διαπραγματεύσεις!

Όταν εστάλη η επιστολή και δημοσιοποιήθηκε το δήθεν ενδιαφέρον, η υπόθεση Εθνική για τους Άραβες είχε κλείσει οριστικά, γεγονός που μετουσιώθηκε στην πράξη με την οριστική αποχώρηση τους από την πρόθεση αγοράς του 20% της Εθνικής τράπεζας!

Πάμε από την αρχή λοιπόν για την Εθνική, από μηδενική βάση!