Ο Χόλτερμαν δεν θα μείνει μόνο στην Alpha, αλλά «βλέπει» πρώτα Εθνική και μετά Τρ. Πειραιώς!

Ο Χόλτερμαν δεν θα μείνει μόνο στην Alpha, αλλά «βλέπει» πρώτα Εθνική και μετά Τρ. Πειραιώς!

Από την AMK μαμούθ της Πειραιώς και τις διερευνητικές επαφές για την Εθνική, στην ενεργό συμμετοχή στην Alpha όπου είναι πλέον ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος (5,6%) με τον Πόλσον (4,7%) να ακολουθεί!

Όπως έχουμε αποκαλύψει σε ανύποπτη χρονική στιγμή, ο Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα που προσφάτως έγινε και Έλληνας (και δικαίως καθώς διαθέτει οικία στην Κέρκυρα και επενδύει παντοιοτρόπως στη χώρα μας συνιστώντας έναν εκ των κορυφαίων επενδυτών αδιαμφισβήτητα) «ήρθε για να μείνει» και κατά συνέπεια να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο σύστημα, δια μέσω της δραστηριοποίησης του σε κομβικούς τομείς της οικονομίας!

Ως γνωστόν, όπως αποκαλύψει πρόσφατα, ο Χόλτερμαν έχει στο μυαλό του τρεις τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας: Το real estate και τα ξενοδοχεία, μέσω της Reds την οποία φιλοδοξεί να μετατρέψει στην «δική του» Lamda Development, τις Παραχωρήσεις όπου και θα δραστηριοποιηθεί επαρκώς πάρα τα …προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάζονται ενώ ιδιαίτερο βάρος φέρεται αποφασισμένος να ρίξει στο τραπεζικό σύστημα!

Σήμερα ο Ολλανδός, ο οποίος σημειωτέον τα κέρδη από την πώληση της ΓΕΚ Τέρνα τα έριξε όλα στην Ελλάδα και στήριξε στο έπακρον την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική σκηνή και δεν τα έβγαλε έξω όπως πολλοί άλλοι συνηθίζουν να κάνουν, αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή της Alpha bank με ποσοστό 5,6% και τον περίφημο Αμερικανό κερδοσκόπο Πόλσον να έχει περιορισθεί πλέον στο 4,7%!

Την ώρα τούτη για τους δικούς του λόγους ο Χόλτερμαν έχει ανακόψει τις αγορές μετοχών Alpha bank μέχρι νεωτέρας, σταθμίζοντας τις συνθήκες και την ευρύτερη συγκυρία!

Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, ότι τις αγορές μετοχών της Alpha bank δεν τις έκανε ο Χάρης Ηλιάδης όπως πιθανόν κάποιοι να φαντάζονταν!

Σε κάθε περίπτωση ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, όπως διαβεβαιώνουν πολύ έγκυρες πηγές με γνώση σε βάθος και εκ των έσω, πιστεύει στην εξυγίανση και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γεγονός που οδηγεί σε συνειρμούς ότι η επένδυση του στην Alpha bank δεν θα είναι η μοναδική στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αλλά θα ακολουθήσουν επενδύσεις και σε άλλες τράπεζες, εάν και εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν και οι συνθήκες είναι ώριμες!

Θυμίζεται ότι ο Χόλτερμαν είχε ζητήσει από την Goldman Sachs και τον Χάρη Ηλιάδη να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ της Τρ. Πειραιώς, κάτι που δεν συνέβη τελικά καθώς οι υποσχέσεις του Χάρη και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις της Goldman σε πελάτες και στενούς φίλους δεν άφησαν περιθώριο συμμετοχής!

Σημειώνεται ακόμη ότι τον Φεβρουάριο, όταν ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Χάρη Ηλιάδη, που προαλειφόταν τότε για κρατικός τραπεζίτης, να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές για τη διάθεση ενός πακέτου 10% – 20% της Εθνικής σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές, ο Χόλτερμαν δήλωσε «παρών»!

Το σχέδιο δεν προχώρησε για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι Άραβες στην πρώτη – και μόνη ουσιαστική- προσέγγιση τους για την Εθνική, διαπραγματεύσεις που ανέλαβε τότε ο Αλ. Πατέλης και τα «έκανε μαντάρα» όπως ήταν αναμενόμενο!

Οι Άραβες επανεμφανίστηκαν αργότερα, μετά την επίσκεψη Μπιν Σαλμάν στη χώρα μας, όμως το ενδιαφέρον υπήρξε προσχηματικό και απεσύρθη οριστικά προ ημερών!

Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο Ολλανδός Χόλτερμαν, δεν θα μείνει μόνο στην Alpha αλλά θα επενδύσει στο τραπεζικό σύστημα ενεργά μόλις και όταν οι συγκυρίες το επιτρέψουν!

Και σε κάθε περίπτωση μετά την Alpha η Εθνική είναι εκείνη που μπαίνει σε πρώτο πλάνο!

Ένα project που μπορεί να έχει μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον Ολλανδό, ο οποίος ως γνωστόν δεν αρκείται, ούτε έχει μάθει σε παθητικό ρόλο, αλλά σε πρωταγωνιστικό!

Και λογικά η Τρ. Πειραιώς ακολουθεί ως επενδυτική επιλογή, καθώς το 27% του ΤΧΣ φαντάζει δελεαστικό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, όταν αυτή προκύψει!