Ανεβαίνει ο «πυρετός» για το Χρηματιστήριο! - Οι 1.000 μονάδες είναι η αρχή για εκτίναξη του Γ.Δ. στις 1.250-1.300 μονάδες!

Ανεβαίνει ο «πυρετός» για το Χρηματιστήριο! - Οι 1.000 μονάδες είναι η αρχή για εκτίναξη του Γ.Δ. στις 1.250-1.300 μονάδες!

Το ζήτημα του «πολιτικού κινδύνου», η επενδυτική βαθμίδα και ο πυρετός των διεργασιών -Το δώρο της Λαγκάρντ φέρνει κέρδη 5 δισ. στις τράπεζες - Έρχεται μέρισμα-αύξηση στις τιμές στόχους!

Σε συνολική αλλαγή momentum, δείχνει να οδηγείται στο εξής η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά .

Σειρά γεγονότων, επιχειρηματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες, εξελίξεις στην οικονομία τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς , αλλά και ευτυχείς …συμπτώσεις δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο για το ελληνικό χρηματιστήριο και ενισχύουν τις αισιόδοξες απόψεις.

Το σκηνικό άλλαξε και θα εξακολουθήσει – εκτός σοβαρών και μη προβλεπόμενων εξελίξεων – να αλλάζει προς το καλύτερο: Σήμερα ακόμη και οι διάφορες Κασσάνδρες που κατά καιρούς επινοούν σενάρια καταστροφής , πιθανόν εξυπηρετώντας και άλλες ιδιοτέλειες , θεωρούν ότι οι 1000 μονάδες είναι μόνο η αρχή και σύντομα ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου θα υπερβεί τις 1250-1300 μονάδες.

Υπάρχει πολιτικός κίνδυνος;

Σαφώς και η συγκεκριμένη εκτίμηση έχει βάσεις και ως αφετηρία εγχώριες αλλά και διεθνείς συνθήκες . Επιχειρούμε μόνο μια πρόχειρη καταγραφή :

Το βασικό μέχρι πρότινος πρόβλημα το οποίο λάμβαναν υπόψη τους οι αναλυτές , είναι ο λεγόμενος πολιτικός κίνδυνος.

Αν και για το μέλλον κανείς δεν μπορεί να «προφητεύσει» ότι αυτός θα εκλείψει, η Fitch με την τελευταία έκθεση της υποστηρίζει το εξής απλό : Υπάρχει λόγω εμπειριών συνολική ωρίμανση στο πολιτικό σύστημα , πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμη να εκφράζεται με μέσα που πολλοί μπορεί να αντιπαθούν , αλλά για την οικονομία έχει πάψει από καιρό να αποτελεί απειλή.

Ψήφισε και εφάρμοσε μνημόνια και αν κάτι μπορεί να διακρίνει κανείς στο οικονομικό του επιτελείο είναι η σταθερή προσήλωση σε αυτά. Τα άλλα, απλά αποτελούν προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Ενυπάρχει βέβαια ο κίνδυνος οι εκλογές της απλής αναλογικής να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υποβόσκει ο κίνδυνος του πισωγυρίσματος, αλλά ότι και αν συμβεί στο ενδιάμεσο μέχρι τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης διάστημα , μάλλον ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων , θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Άλλωστε η χώρα , βρίσκεται ένα βήμα μόλις πριν την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας: Όλοι εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου και ως το τέλος του έτους το θέμα θα έχει κλείσει.

Αυτό σημαίνει ότι πέραν των νέων κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο, έρχονται νέες επενδύσεις θα δούμε σύντομα στη χώρα εισροή κεφαλαίων όχι μόνο για την ανέγερση νέων ξενοδοχείων αλλά και πρωτοπόρες βιομηχανίες: Θυμίζουμε την πρόσφατη επένδυση κεφαλαίων από το Ισραήλ για την κάθετη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης στην Κορινθία , την μεγάλη επένδυση για το μεγαλύτερο εργοστάσιο γενόσημων φαρμάκων στην Αρκαδία και τη μεγάλη επένδυση του Πάνου Γερμανού στην Κεντρική Μακεδονία.

Δικαίως λοιπόν οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ελληνική οικονομία , έχει ήδη ολοκληρώσει τη διάβαση του Ρουβικώνα και στον ορίζοντα δεν προβάλλουν σοβαροί λόγοι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν , σημαντική υποχώρηση. Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια συνέπεσε με το ταρακούνημα της πανδημίας που ανάγκασε- υποχρέωσε το ελληνικό επιχειρείν να δει τις εξελίξεις με άλλη οπτική γωνία .

Την κούρσα όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα θα οδηγήσουν οι κλάδοι των τεχνικών εταιριών, της ενέργειας , των πετρελαίων και των τραπεζών.

Άλλωστε οι τρεις πρώτοι πέτυχαν να αναδιαρθρωθούν υπό το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια, με σοβαρά επεκτατικά σχέδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό , διευρύνοντας τα μεγέθη τους και εξασφαλίζοντας διαπιστευτήρια από διεθνείς παίκτες . Τώρα πλέον και οι τράπεζες απαλλαγμένες από το βρόχο των Κόκκινων δανείων, μπορούν να κινηθούν αναλόγως.

Πυρετός διεργασιών

Στο γενικότερο χρηματιστηριακό πλαίσιο υπήρξε μια γόνιμη και μάλλον υπόγειων διεργασιών περίοδος , καταγράφηκαν ανατροπές, σε πολλές περιπτώσεις ήλθαν τα πάνω – κάτω, αλλά αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία που συνετέλεσε στην άμεση ωρίμανση τα επιτελεία των ελληνικών εταιριών, ανατρέποντας νοοτροπίες πολλών δεκαετιών.

Επικαλούμαστε την τελευταία συμφωνία της Intracom Holdings με την Κλουκίνας Λάππας στον τομέα των ακινήτων που η δεύτερη πλευρά δεν είχε ως σήμερα αξιοποιήσει .

Παρόμοιες συμφωνίες – εκπλήξεις πρόκειται να δούμε και στο εγγύς μέλλον, χαρακτηριστική η κινητικότητα γύρω από μετοχές του παρελθόντος που επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο : Η κινητικότητα γύρω από την MIG , την Μουζάκης, την Μπήτρος, μετοχές που η αγορά είχε «ξεγράψει» , είναι μόνη η αρχή.

Η θετική διεθνής συγκυρία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την εβδομάδα αυτή προχώρησε σε μία μικρότερη κίνηση, από την προηγούμενη συνεδρίασή της, φτάνοντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 4.50%-4,75%.

Οι δείκτες εκτοξεύτηκαν όταν οι επενδυτές άκουσαν τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ να παραδέχεται την πρόοδο που έχει καταγραφεί στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ενώ αντίστοιχα και το δολάρια ενισχύθηκε.

«Είναι καλό που ο αποπληθωρισμός που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει βάρος στην αγορά εργασίας», είπε ο Πάουελ, αλλά πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε «πρώιμο στάδιο» χαλάρωσης του πληθωρισμού. Τα στοιχήματα των traders πλέον προσανατολίζονται στο πότε η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μέσα στο 2023, ούτε έδωσε ορίζοντα παύσης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Οι traders όμως στοιχηματίζουν ότι οι οικονομικές συνθήκες όχι μόνο θα αποτρέψουν τη Fed από επιπλέον αυξήσεις, αλλά θα την οδηγήσουν και σε μείωση. Αυτή η αισιοδοξία έφερε και πάλι στην κορυφή τις μετοχές τεχνολογίας, η αξία των οποίων γκρεμίστηκε μέσα στο 2022.

Σε μία ξεκάθαρη δήλωση ότι το σερί αύξησης κατά 0,50 στα επιτόκια δεν έχει τελειώσει ακόμα, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμά της στους επενδυτές, αφού πρώτα προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση επιτοκίου, με αυτό της αναχρηματοδότησης να φτάνει το 3%.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει την πορεία προς μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τα όμως κάθε φορά με σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Η εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο κίνδυνος για μία αναζωπύρωση του πληθωρισμού είναι πλέον μετριασμένος κυρίως σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, εξαιτίας της πρόσφατης αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αναγνώσθηκε από τους traders ως ένα ακόμα στοίχημα για πρόωρη παύση της αύξησης των επιτοκίων και μειώσεις.

Το δώρο της Λαγκάρντ φέρνει κέρδη 5 δισ. στις ελληνικές τράπεζες

Σε μεγάλη ευεργέτιδα των τραπεζών θα πρέπει να ανακηρυχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ .

Προφανώς και οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων που διευθύνουν.

Όμως η άνοδος των τελευταίων ημερών οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση των επιτοκίων , όσο αυξάνονται τα επιτόκια τόσο βελτιώνονται τα έντοκα έσοδα.

Έτσι υπολογίζεται ότι κατά τη διετία 2022-2023 τα κέρδη των τραπεζών θα φθάσουν περί τα 5 δις ευρώ , θυμίζοντας επιστροφή στη χρυσή δεκαετία του 2000 , αλλά αυτή τη φορά με μεγαλύτερες εμπειρίες και από άλλη πιο σταθερή βάση.

Από τούδε και στο εξής οι ορίζοντες για τις τράπεζες είναι ανοιχτοί , αυτό δηλούν οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα: Σαφής ένδειξη η διαφαινόμενη λύση για την Attica Bank μετά ταλαιπωρία είκοσι σχεδόν ετών, η μικρομεσαία μη συστημική τράπεζα «βλέπει φως» από το φιλόδοξο επενδυτικό σχήμα της Thrivest .

Παράλληλα η Παγκρήτια μια άλλη εκτός «συστήματος» τράπεζα κάνει ένα επιπλέον βήμα για την επέκτασή της , με την ενσωμάτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μείζων κίνηση που αναμένεται έχει σχέση με τη διάθεση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές των ποσοστών που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σίγουρα θα πρέπει πρώτα να αναμένεται η αναθεώρηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας ώστε έτσι να εξασφαλιστούν μεγαλύτερες αποδόσεις για το ελληνικό δημόσιο.

Πάλι στο προσκήνιο

Δύο ειδήσεις των τελευταίων ωρών δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές των τραπεζών.

Την Πέμπτη η HSBC αύξησε την τιμή στόχο για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 3,3 ευρώ, από 1,87 ευρώ, αφήνοντας περιθώρια ανόδου 77% ! .

Σύμφωνα με την HSBC, η Πειραιώς ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακοίνωσε τους στόχους της για το 2023 και οι προοπτικές, όπως ανέφερε το Χρήστος Μεγάλου είναι λαμπρές: Συνολικά οι προβλέψεις της HSBC συνάδουν με τους στόχους της τράπεζας, δηλαδή ο δείκτης P/TBV (0,36x) το 2023 θα αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών.

Την Τετάρτη η ισχυρή ζήτηση για το perpetual ομόλογο της Alpha bank – υποβλήθηκαν προσφορές άνω του 1,75 δισ. ευρώ – συνέτεινε στη μείωση του επιτοκίου σε 11,875%, έναντι 12,25-12,5% αρχικώς.

Η έκδοση του ομολόγου κατηγορίας Additional Τier επεκτάθηκε στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι 300 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Alpha Βank.

Οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται στην νέα περίοδο με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που για το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5% .

Αλήθεια είναι πως για να φθάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα , οι ελληνικές τράπεζες επιδοτήθηκαν από το ελληνικό κράτος με ανακεφαλαιοποιήσεις, με swaps ομολόγων και βεβαίως τον «Ηρακλή» αφού οι κρατικές εγγυήσεις φθάνουν τα 18,5 δισεκ. ευρώ.

Έρχεται και μέρισμα

Το 2023 θα χαρακτηρίσει τον τραπεζικό κλάδο και για κάτι άλλο: Τουλάχιστον 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες – Eurobank και Εθνική Τράπεζα , έχουν δεσμευθεί για την διανομή μερίσματος .

Η Eurobank με 4,45 δισεκ. κεφαλαιοποίηση (P/BV 0,74) στηρίζεται σε πιο διευρυμένες πηγές εσόδων όπως εξωτερικό, Grivalia .

Το 2022 η Eurobank πέτυχε ετήσια κέρδη 1,2 δισεκ. (θα τα ανακοινώσει τέλη Φεβρουαρίου ) και για το 2023 εκτιμάται ότι θα εμφανίσει κέρδη περίπου 880 με 950 εκατ ευρώ .

Η Εθνική τράπεζα με 4 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία (P/BV 0,66) αναμένεται να εστιάσει στο εξωτερικό που αποδυναμώθηκε, στην διαχείριση του κόστους και στο Wealth Management όπου υστερεί σε σχέση με άλλες τράπεζες.

Αν και μπορεί σε ετήσια βάση να επιτυγχάνει κέρδη περί τα 600 εκατ η Εθνική τράπεζα διατηρεί διαχρονικά ένα πλεονέκτημα οι καταθέσεις της στα 55 δισεκ. σε σχέση με τα δάνεια της 37 δισεκ.

Η Alpha Βank με χρηματιστηριακή αξία 2,85 δισεκ. (P/BV 0,50) μπορεί να επιτυγχάνει 400 εκατ οργανικά κέρδη ετησίως. Φέτος η τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα κεφάλαια της και να μειώσει τα NPEs στο 5% .

Η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 2,33 δισεκ. (P/BV 0,43) έχει αποδείξει μετά από μια πολύχρονη περιπέτεια ότι μπορεί να δημιουργήσει έσοδα και να κινηθεί επιθετικά στις χορηγήσεις δανείων.

Η Πειραιώς για το 2023 αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 560 εκατ. ή 0,45 ευρώ ανά μετοχή και για το 2022 θα εμφανίσει κέρδη 460 εκατ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς στις ( Φεβρουαρίου θα ενταχθεί στον δείκτη MSCI standard.