Όλη η αλήθεια για τους Άραβες, την Εθνική και το placement του 20%-30% – Η Goldman Sachs, ο ρόλος του Χάρη, οι διερευνητικές επαφές με εφοπλιστές και επιχειρηματίες, η short list των τριών

Όλη η αλήθεια για τους Άραβες, την Εθνική και το placement του 20%-30% – Η Goldman Sachs, ο ρόλος του Χάρη, οι διερευνητικές επαφές με εφοπλιστές και επιχειρηματίες, η short list των τριών

Η Διοίκηση της Εθνικής και πάσης φύσης κρατικοδίαιτοι καρεκλοκένταυροι και νταραβεριτζήδες προσπαθούν να αποτρέψουν ντηλ με τους Άραβες! Ο ρόλος των «πληρωμένων» ΜΜΕ από τους χρυσοκάνθαρους διαχειριστές των διαφημιστικών πακέτων!

Επειδή όλη η ιστορία όπως εξελίχθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον των Αράβων του διαδόχου του θορύβου της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν για την Εθνική τράπεζα, από την …ανεπίσημη (μη δεσμευτική) πρόταση που υποβλήθηκε, μέχρι και την απόσυρση της, χωρίς να γνωρίζουμε εάν το περίφημο PIF θα επιστρέψει μόλις και αν το ΤΧΣ δεήσει να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της μεγάλης τράπεζας, σας παραθέτουμε όλη την αλληλουχία των διαπραγματεύσεων από την αρχή έως το τέλος, τα πρόσωπα που αναμείχθηκαν αλλά και εκείνους που με κάθε τρόπο προσπάθησαν να σαμποτάρουν για ίδιον όφελος ένα success story της κυβέρνησης!

Μία ακόμη αποκάλυψή μας, λοιπόν, ήρθε να επιβεβαιωθεί, με το ενδιαφέρον που έχει ήδη επιδείξει το περίφημο PIF (Private Investment Fund), το κρατικό Sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας, για να αποκτήσει το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ!

Για την υπόθεση αυτή, την ενεργοποίηση των Αράβων εργάστηκε πολύ σκληρά κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις, μια ομάδα στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού που είχε τελικά απτά αποτελέσματα! Ασφαλώς την ώρα τούτη η συγκυρία για πώληση των μετοχών της Εθνικής ίσως δεν είναι η κατάλληλη, ωστόσο τη γεγονός της ύπαρξης μιας τέτοιας πρότασης, έστω και ανεπίσημης, δημιουργεί προσδοκίες τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και για την εθνική οικονομία!

Το 20% της Εθνικής, η Goldman Sachs και οι αναγνωριστικές επαφές με Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες!

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι από πέρυσι, πριν ακόμη ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει στον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με εφοπλιστές και επιχειρηματίες προκειμένου να αξιολογηθεί το τυχόν ενδιαφέρον τους για το placement της Εθνικής και την πιθανότητα να αποκτήσουν το 10% των μετοχών!

Οι 3 προτεραιότητες του Χόλτερμαν (Real Estate, Τράπεζες, Παραχωρήσεις), το «βαρίδι» του Ακτωρα, η προσπάθεια «απαλλαγής» και η σφήνα Κούτρα που φιλοδοξεί να φανεί χρήσιμος και να επιστρέψει στο παιχνίδι!

Η short list των τριών επιλεγμένων εγχώριων επενδυτών που θα έπαιρναν το 10% και το ενδιαφέρον του Χόλτερμαν για όλη την έκδοση που (κακώς) απορρίφθηκε τότε!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χάρης είχε καταλήξει σε μια short list 3 εφοπλιστών – επιχειρηματιών που επέδειξαν απτό ενδιαφέρον να αποκτήσουν συνολικά το 10% των μετοχών της τράπεζας από το 20% ή ακόμη και το 30% που θα έβγαιναν προς πώληση από το ΤΧΣ!

Υπήρξε ακόμη, τότε, εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο placement από τον Χένρι Χόλτερμαν, τον Ολλανδό του Ελλάκτωρα, ο οποίος εφέρετο διατεθημένος να καλύψει μεγάλο μέρος του placement μόνος του!

Ωστόσο από τον πρωθυπουργό τότε, για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, κρίθηκε (λανθασμένα) ότι δεν πρέπει να προχωρήσει μια τέτοια λύση!

Βεβαίως, στο μεταξύ ο Χόλτερμαν μπήκε στην Alpha, με αποτέλεσμα και ο ίδιος πλέον να μην «καίγεται» για συμμετοχή στην Εθνική!

Χωρίς όμως να αποκλείεται η δυναμική επανάκαμψη του, μετά τα πρόσφατα deals με τους Βαρδινογιάννηδες αλλά και την επικείμενη πώληση του Ακτωρα!

Η εμπλοκή των Αράβων, το ενδιαφέρον για το 30% και η άρνηση Μητσοτάκη να εκχωρήσει όλη την Εθνική στον Μπιν Σαλμάν!

Στο ενδιαφέρον των Αράβων ο Χάρης Ηλιάδης και η Goldman δεν είχαν εμπλοκή! Ίσως ενοχλήθηκαν μάλιστα!

Την αραβική υπόθεση δούλεψαν στο παρασκήνιο άλλα συστήματα, που είχαν δυνατότητα πρόσβασης και επιρροής στον Μπιν Σαλμάν, τον περίφημο διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας που μάλιστα επισκέφτηκε επίσημα την Ελλάδα!

Σε πρώτη φάση ο Μπιν Σαλμάν φέρεται να ενδιαφέρθηκε για όλο το πακέτο του placement, που δεν ήθελε να περιοριστεί στο 20% αλλά να φτάσει ακόμη και στο 30% των μετοχών της Εθνικής!

Και στην εκδοχή αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε κάνει και με την υπόθεση Χόλτερμαν, αρνήθηκε να παραχωρηθεί όλη η έκδοση στους Άραβες και προτίμησε η συζήτηση να γίνει για το 10% – 15% και το υπόλοιπο 15% να καλυφθεί από επιλεγμένους εφοπλιστές και επιχειρηματίες καθώς και από ξένα funds!

Με ποια ιδιότητα παρέστησαν στο γεύμα του Μπιν Σαλμάν στον Αστέρα Βουλιαγμένης Μαργαρίτης Σχοινάς και Εύα Καϊλή, όταν είναι γνωστή η ευαισθησία της ΕΕ σε μείζονος σημασία ζητήματα Δημοκρατίας;

Από το ΥΠΕΞ στον Πατέλη και από εκεί πάλι στον Χάρη (που στο μεταξύ είχε αποκαταστήσει τις παγωμένες σχέσεις)

Την υπόθεση των Αράβων, που αρχικά είχε διαχειριστεί από το ΥΠΕΞ, την ανέλαβε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, για να εμπλακεί στη συνέχεια και πάλι η Goldman Sachs που είχε χειριστεί την υπόθεση Εθνική από την αρχή, καθώς στο μεταξύ οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ηλιάδη που προσωρινά είχαν «παγώσει» είχαν αποκατασταθεί!

ΤΧΣ, Εθνική και πάσης φύσης κρατικοδίαιτοι της καρέκλας και του νταραβεριού επιδιώκουν να αποτρέψουν ντηλ με τους Άραβες! Ο ρόλος των «πληρωμένων» ΜΜΕ από τους χρυσοκάνθαρους διαχειριστές διαφημιστικών πακέτων

Φθάνοντας στο σήμερα, το γεγονός είναι τη εξής: οι Άραβες ενδιαφέρονται και το ΤΧΣ από κοινού με την Διοίκηση της Εθνικής αρνούνται και προσπαθούν εναγωνίως να κρατήσουν την πόρτα κλειστή στην είσοδο μη ελεγχόμενων επενδυτών!

Βλέπετε το πρώτο που ενδιαφέρει τους κάθε λογής κρατικοδίαιτους του Ταμείου και της Τράπεζας είναι η καρέκλα τους, τα οφίτσια, η δυνατότητα εξυπηρετήσεων, κοινώς το νταραβέρι.

Και είναι κοινό μυστικό ότι όποιος διαπλεκόμενος επιχειρηματίας θέλει να κάνει δουλειά στην Εθνική απευθύνεται, η οποία όπως προκύπτει είναι πίσω από όλες σχεδόν τις δουλειές, όλες τις δανειοδοτήσεις σε Έλληνες και κυρίως ξένους, πίσω από όλα τα κόλπα!

Άρα, μόνο τους Άραβες δεν θέλουν στα πόδια τους αλλά θα επιθυμούσαν να πάει όσο το δυνατόν πιο πίσω η υπόθεση του placement και αν είναι δυνατόν να μην υλοποιηθεί ποτέ, για να μπορούν όλοι αυτοί να επωφελούνται των συνθηκών και της συγκυρίας!

Ο ρόλος των «πληρωμένων» ΜΜΕ από τους χρυσοκάνθαρους …

Και όποιος διαβάζει συγκεκριμένα «πληρωμένα» ΜΜΕ από τα χρυσοφόρα διαφημιστικά μπάτζετ της Εθνικής, που διακινούν οι πάσης φύσης χρυσοκάνθαροι νταραβεριτζήδες, θα αντιληφθεί αμέσως το αισχρό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, των φορολογουμένων πολιτών και του κοινού καλού!