Το «μήλον της έριδος» (ΕΛΠΕ), η κυρίαρχη στην πιάτσα «μόδα» των «εφοπλιστών» και οι φήμες για επανάκαμψη του ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών Καλτσίδη και Μελισσανίδη!

08/02/2023, 15:09
Το «μήλον της έριδος» (ΕΛΠΕ), η κυρίαρχη στην πιάτσα «μόδα» των «εφοπλιστών» και οι φήμες για επανάκαμψη του ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών Καλτσίδη και Μελισσανίδη!

Καθοριστικές οι προθέσεις του Σπύρου Λάτση (που πώλησε την τράπεζα EFG στο Safra group) που μαζί με την Μαριάννα Λάτση κατέχουν το 47% των ΕΛΠΕ σε μια εποχή που απαιτείται ρευστότητα για το εμβληματικό project του Ελληνικού...

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο κλάδος των Πετρελαίων, σε συνδυασμό με την Ενέργεια και τα Διυλιστήρια, αποτελεί τον πιο hot κλάδο την ώρα τούτη όχι μόνο στην ελληνική χρηματιστηριακή και επιχειρηματική αγορά, αλλά παγκοσμίως, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εμπόλεμης κατάστασης Ουκρανίας – Ρωσίας!

Υπό την έννοια αυτή, τα Ελληνικά Πετρέλαια αναδεικνύονται ως «μήλον της έριδος» για πλείστους όσους ενδιαφερόμενους, καθώς ένας εκ των βασικών μετόχων είναι το Δημόσιο ενώ την ίδια ώρα η Μότορ Όιλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη όχι μόνο δεν πωλείται αλλά ακολουθεί και επιθετική – επεκτατική πολιτική σε όλους τους τομείς!

Υπό αυτή την οπτική γωνία, είχαμε προ μηνών αποκαλύψει ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες Φιλάρετος Καλτσίδης και Δημήτρης Μελισσανίδης, που μεταξύ τους διατηρούν άριστη προσωπική σχέση πολλών χρόνων και οι οποίοι διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, φέρεται να εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους προς τον Σπύρο Λάτση για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών που διατηρεί στα Ελληνικά Πετρέλαια. Θυμίζεται ότι η οικογένεια Λάτση (Σπύρος και Μαριάννα) κατέχει μέσω της Paneuropian oil το 47% των μετοχών των ΕΛΠΕ, ενώ το Δημόσιο το 35% των μετοχών!

Ο Σπύρος Λάτσης, πολύ ευγενικά την εποχή εκείνη αρνήθηκε, μολονότι η προσφορά θεωρείτο πολύ δελεαστική, επικαλούμενος την πρόθεση του να ενεργοποιήσει τον γιο του Γιάννη στα Ελληνικά Πετρέλαια και την εγχώρια αγορά.

Η κυρία Μαριάννα Λάτση, κατά τις ίδιες πηγές, είχε ενημερωθεί από τους κ. Καλτσίδη και Μελισσανίδη για το ενδιαφέρον τους και επιφυλάχτηκε να απαντήσει, αναμένοντας πρώτα την πρόθεση του αδερφού της Σπύρου!

Στις μέρες μας, λίγους μήνες μετά και ενώ ο κλάδος των πετρελαίων βρίσκεται στον … κολοφώνα της δόξας του, στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι «εφοπλιστές» ενδιαφέρονται για την απόκτηση των ΕΛΠΕ!!!

Χωρίς να διευκρινίζεται πρώτον για ποιους εφοπλιστές πρόκειται και δεύτερον σε ποιους μετόχους απευθύνονται! Στην οικογένεια Λάτση ή στο Δημόσιο;

Βεβαίως, επειδή εσχάτως ο όρος «εφοπλιστές» είναι πολύ της μόδας, για κάθε επενδυτική κίνηση που φημολογείται ότι επίκειται, πίσω της πάντα είναι κάποιοι εφοπλιστές!!! Οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, μέχρις ότου ξεκαθαριστεί εάν και από πού εκδηλώνεται το συγκεκριμένο ενδιαφέρον!

Ωστόσο, οι φήμες και οι πληροφορίες αυτές που κυκλοφορούν, ευλόγως μας κάνουν να διερωτόμαστε μη τυχόν το ενδιαφέρον Καλτσίδη – Μελισσανίδη έχει επανακάμψει και εάν οι προθέσεις του Σπύρου Λάτση (ο οποίος συμφώνησε να πωλήσει την τράπεζα EFG International στο περίφημο Safra group) έχουν μεταβληθεί, λόγω διεθνών συνθηκών αλλά και της ρευστότητας που ο Έλληνας μεγιστάνας χρειάζεται για να υλοποιήσει το εμβληματικό project του Ελληνικού, σε μια εποχή που το κόστος δανεισμού έχει καταστεί απαγορευτικό!