Η Aegean έτοιμη (;) να εξαγοράσει τα warrants της κρατικής βοήθειας

12/02/2023, 16:12
Η Aegean έτοιμη (;) να εξαγοράσει τα warrants της κρατικής βοήθειας

Φήμες λένε ότι η Aegean έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ που έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει η πληροφορία που ακολουθεί και προέρχεται από τραπεζικές πηγές, από…σπόντα.

Για άλλο θέμα μιλούσα με τραπεζική πηγή και ενδιάμεσα προέκυψε και η συζήτηση για τα δάνεια των εισηγμένων εταιρειών.

Και κάπου εκεί ο συνομιλητής μου ανέφερε ότι η Aegean έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας των 120 εκατ. ευρώ που έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πότε ακριβώς δεν ήξερε ούτε ο ίδιος, αλλά η αεροπορική εταιρεία το σχεδιάζει και προφανώς δεν το κάνει εν αγνοία των πιστωτών της.

Το νέο, αν όντως επιβεβαιωθεί αυτή η πρόθεση της εταιρείας, θα είναι ευχάριστο για το υπουργείο Οικονομικών και το δημόσιο ταμείο, καθώς θα καρπωθεί ένα σημαντικό ποσό, που ανέρχεται με βάση την τρέχουσα τιμή πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέων ότι η εταιρεία τρέχει με τρελούς ρυθμούς, καθώς στο 9μηνο του 2022, εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 93,2 εκατ. ευρώ έναντι 28,8 εκατ. ευρώ του 2021, με την προοπτική τελικά να κλείσει τη χρονιά με κέρδη περί τα 105-107 εκατ. ευρώ.

Έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ.

Αν και η διοίκηση της εισηγμένης έχει αποκλείσει την διανομή μερίσματος για το 2022, ωστόσο με τέτοια αποτελέσματα, μπορεί να αλλάξει απόφαση, πέραν της αποπληρωμής του δημοσίου.

Για όλα αυτά, καθοριστικός μήνας θα είναι σε κάθε περίπτωση ο Μάρτιος, καθώς θα ξεκαθαριστεί αν θα εξαγοραστούν τα WARRANTS, πριν το Δημόσιο ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.