Μεγάλη ανατροπή στις τράπεζες: Η Πειραιώς ξεπέρασε σε αποτίμηση την Alpha Bank – Η προοπτική ένταξης της μετοχής στον δείκτη MSCI στις 11 Μαΐου

19/04/2023, 12:22
Μεγάλη ανατροπή στις τράπεζες: Η Πειραιώς ξεπέρασε σε αποτίμηση την Alpha Bank – Η προοπτική ένταξης της μετοχής στον δείκτη MSCI στις 11 Μαΐου

Αργά αλλά σταθερά η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει 7πλασιαστεί - Από 2 δισ. ευρώ έχει υπερβεί συνολικά τα 15 δισ. ευρώ και οι αναλυτές προβλέπουν ότι υπάρχει ακόμη πολύ μέλλον!

H προοπτική ένταξης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στις 11 Μαΐου στον δείκτη MSCI έδωσε χθες τον τόνο στη χρηματιστηριακή αγορά, που δείχνει να μη «λογαριάζει» τις επισφάλειες της προεκλογικής
περιόδου.

Επιβεβαιώνεται έτσι πανηγυρικά η εκτίμηση που η AXIANEWS και το Radar έχουν διατυπώσει εδώ και καιρό η οποία επαναλήφθηκε μόλις με την έκδοση της Μεγάλης Παρασκευής με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πασχαλινός μποναμάς 1.100 μονάδες για το χρηματιστήριο».

Εμβρυουλκός της νέας ανόδου είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που χθες βρέθηκε στα 2,36 ευρώ σημειώνοντας άνοδο 6,1%.

Ήδη από τις αρχές του έτους η μετοχή καταγράφει άνοδο 65%, αναδιατάσσοντας συν τοις άλλοις και τις κεφαλαιοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Μάλιστα χθες είδε το φως της δημοσιότητας νέα έκθεση της HSBC σύμφωνα με την οποία νέα τιμή- στόχος τίθενται τα 3,35 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά 41% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της βρετανικής τράπεζας οι τιμές -στόχοι για τις άλλες τράπεζες είναι 6,75 ευρώ από 5,20 ευρώ πριν για την Εθνική Τράπεζα, σταθερά στα 1,60 ευρώ για την Eurobank και τα 1,45 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν για την Alpha Bank.

Η έκθεση επισημαίνει πως «Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικές με 0,55 φορές δείκτες αποτίμησης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV), 20% κάτω από τις αναδυόμενες αγορές και 25% κάτω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες».

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης:

Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον καλύτερο συνδυασμό κινδύνου/απόδοσης στην Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 0,46 φορές, αποτίμηση που φαίνεται αδικαιολόγητη για τον δείκτη αποδοτικότητας που θα εμφανίσει, δηλαδή για τις προσδοκώμενες αποδοτικότητες που θα έχει η τράπεζα. Η Alpha Bank, επίσης, φαίνεται να έχει αξία με 0,43 φορές δείκτη P/TBV, αν και για χαμηλότερο δείκτη αποδοτικότητας. Η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει με τις ισχυρότερες προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω του μείγματος χρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο αντίθετο άκρο.

Αναμένουμε ότι η διαφορά αποτίμησης μεταξύ των δύο θα αλλάξει σε υπέρ της πρώτης», προβλέπει η βρετανική τράπεζα. Ένας ακόμη λόγος για τις θετικές προοπτικές των τραπεζικών μετοχής είναι ο εξής κατά την HSBC: «Εκτός αυτού, η υποχώρηση κατά 15% από τον Φεβρουάριο, έχει προσθέσει στην ελκυστικότητα των αποτιμήσεων. Ως εκ τούτου, παραμένουμε εποικοδομητικοί και επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες.

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει επταπλασιαστεί: Από τα 2 δισ. ευρώ έχει υπερβεί τα 15 δισ. ευρώ και οι αναλυτές προβλέπουν ότι υπάρχει ακόμα μέλλον!

Ως προς την εσωτερικό «ανταγωνισμό» των τραπεζών υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

Πριν τρία χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς είχε κεφαλαιοποίηση 548 εκατ. και η Alpha Βank 1,05 δισ. ευρώ.

Σήμερα η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Βank ανέρχεται στα 2,88 δισ. και της Πειραιώς στα 2,95 δισ. ευρώ.

Έχει συντελεστεί δηλαδή η μεγάλη ανατροπή.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η χρηματιστηριακή αξία της Eurobank φθάνει τα 4,95 δισ. ευρώ και της Εθνικής Τράπεζας στα 4,47 δισ. ευρώ.