Μετά τον 15αύγουστο η μαζική επιστροφή των ξένων funds

Μετά τον 15αύγουστο η μαζική επιστροφή των ξένων funds

Τα υψηλά επιτόκια, οι τεράστιες αποδόσεις των ομολόγων, τα μεγάλα κέρδη του πρώτου διμήνου (20%) και το πολιτικό ρίσκο της προεκλογικής περιόδου!

Παρά τις θετικές και αισιόδοξες εκθέσεις των ξένων τραπεζών για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας και των διεθνών οίκων αξιολόγησης, που προαναγγέλουν άλλωστε και την ανάκτηση – μετεκλογικά- της επενδυτικής βαθμίδας, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επικρατεί μια στάση αναμονής και οι μεγάλοι παίκτες, Έλληνες και ξένοι, προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα!

Καλώς ή κακώς, οι διεθνείς παίκτες και κυρίως τα επιθετικά ξένα funds που έτρεξαν την αγορά και αποκόμισαν πολύ υψηλές αποδόσεις κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, Γενάρη και Φλεβάρη, δεν δείχνουν την ώρα τούτη διάθεση να τοποθετηθούν μαζικά εκ νέου για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον οι αποδόσεις των ομολόγων, λόγω αύξησης των επιτοκίων που διατηρείται όπως προκύπτει τόσο από την Fed όσο και από την ΕΚΤ, είναι πολύ υψηλές (από 7% έως και 10%) και σίγουρες, χωρίς ρίσκο! Σε αντίθεση με τη χρηματιστηριακή αγορά η οποία επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες και παράμετρους!

Δεύτερον, τα ξένα funds κατά το πρώτο δίμηνο του έτους κατέγραψαν αποδόσεις της τάξης του 20%!!! Οπότε δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, ενώ πιθανολογούν ότι μπορούν να αγοράσουν ξανά τις ίδιες (τραπεζικές κυρίως) μετοχές αρκετά χαμηλότερα μετεκλογικά!

Τρίτον, την ώρα τούτη υφίσταται πολιτικό ρίσκο και πολιτική αβεβαιότητα, καθώς τίποτε δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η ΝΔ θα αποσπάσει αυτοδυναμία στις πρώτες ή στις δεύτερες εκλογές και ότι σε κάθε περίπτωση θα επιτραπεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή θα αποφευχθούν μετά βεβαιότητας εσωστρέφεια και εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων!

Υπό αυτή την έννοια, υπό το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων, των μεγάλων αποδόσεων των ομολόγων, της μετάθεσης της Επενδυτικής Βαθμίδας για μετά τις εκλογές, αλλά και με φόντο των πολιτικό ρίσκο που είναι αυτονόητο σε προεκλογικές περιόδους, όλα δείχνουν ότι οι μαζικές αγορές των ξένων funds θα επιστρέψουν μετά το πέρας της αβεβαιότητας!

Και όπως έλεγε στη στήλη κορυφαίος fund manager που πιστεύει τις ελληνικές μετοχές όσο ελάχιστοι και ειδικά τις τράπεζες, «να μας περιμένετε μετά τον 15 Αύγουστο»!!! Λέτε;