Στην επόμενη μέρα ποντάρει ήδη το χρηματιστήριο – Οι 1100 μονάδες αφετηρία για πολύ καλύτερες επιδόσεις για την αγορά!

Στην επόμενη μέρα ποντάρει ήδη το χρηματιστήριο – Οι 1100 μονάδες αφετηρία για πολύ καλύτερες επιδόσεις για την αγορά!

Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο ως προέκτασή της, διαθέτει εκείνες τις δυνάμεις που επιτρέπουν στη χώρα να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία!

Με τον γενικό δείκτη σταθερά πάνω από τις 1100 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο, μοιάζει να μην υπολογίζει το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και να προσβλέπει σε υψηλότερα επίπεδα για τους επόμενους μήνες.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις, το αντίθετο θα λέγαμε.

Λαμβάνει πολύ σοβαρά ότι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά νιώθει πολύ ασφαλής για την επόμενη μέρα, έστω και αν από τις εκλογές τις μεταπροσεχούς Κυριακής δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Πράγματι, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενώ είναι σχεδόν αδύνατο από τις εκλογές της απλής αναλογικής να προκύψει κυβέρνηση της ΝΔ, εντούτοις υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να αναδειχθεί κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παρόλο που η σημερινή διαμόρφωση των πολιτικών δυνάμεων και οι αντιπαραθέσεις των δύο κομμάτων, δημιουργούν σοβαρά εμπόδια προς την κατεύθυνση αυτή.

Πέραν όμως όλων αυτών στην ουσία οι παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς στην οποία αν μη ξεχνάμε ότι συμμετέχουν κατά 64% κεφάλαια που εμφανίζονται ως προερχόμενα από το εξωτερικό, καταλήγουν στο συμπέρασμα που οι αναγνώστες της AXIANEWS και του Radar.gr, γνωρίζουν ότι εδώ και καιρό αποτελεί το μόνιμο μοτίβο της αρθρογραφίας μας.

Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο ως προέκτασή της, διαθέτει εκείνες τις δυνάμεις που επιτρέπουν στη χώρα να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία.

Φυσικά λόγω των επιμέρους θέσεων των τριών μεγάλων κομμάτων διαφορές «ταχύτητας» θα υπάρξουν , αλλά αυτό δεν αναιρεί την θετική τροχιά της.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών για το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεν μπορεί παρά να ενισχύουν την εκτίμηση αυτή.

Η Mytilineos εμφάνισε άνοδο κερδών μεγαλύτερη του 110%, οι μεγάλες εταιρίες του MSCI ακολουθούν ανάλογη πορεία, ενώ οι τράπεζες έχοντας ήδη εγκαταλείψει την εποχή των Κόκκινων δανείων παρουσιάζουν δείκτες καλύτερους των ευρωπαϊκών μέσων όρων.

Σημειώνουμε μόνο το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαμορφώνει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 6,6%, ενώ η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη τριμήνου που τις επιτρέπουν να αναγγείλει από τώρα διανομή μερίσματος για την τρέχουσα χρήση.

Όσο για τις αβεβαιότητες που οι παρούσες εκλογές, όπως άλλωστε και κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση γεννά το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και της περιχαράκωσης που εύλογα δημιουργεί στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αρκεί αν υπενθυμίσουμε τα συμπεράσματα της πρόσφατης ανάλυσης της JP Morgan για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Κατά συνέπεια, η πρόβλεψή μας για μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένει αμετάβλητη.

Μετά τη σημαντική πτώση κατά 8,1% σε ετήσια βάση το 2020 λόγω της πανδημίας, η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα ανακάμπτοντας κατά 8,1% το 2021 και προβλέπεται να προχωρήσει επιπλέον κατά 6,1% το 2022.

Για το έτος 2023 προβλέπουμε συνεχιζόμενη εύρωστη επέκταση της τάξης του 2,5% περίπου σε ετήσια βάση.

Ταυτόχρονα, η ουσιαστική επέκταση της οικονομίας, που ενισχύεται από την άνοδο του πληθωρισμού, προκαλεί σημαντική μείωση του υπερβολικού ύψους του δημόσιου χρέους, μειούμενο κατά 23,3 ποσοστιαίες μονάδες έως το έτος 2022, ώστε να φθάσει το 171,3%.