Γιατί η αγορά δεν τρομάζει από τα σενάρια της επόμενης μέρας – Ενώ τα κόμματα αλληλοαπορρίπτονται και δεν φαίνεται φως για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης το Χρηματιστήριο Αθηνών αισιοδοξεί!

Γιατί η αγορά δεν τρομάζει από τα σενάρια της επόμενης μέρας – Ενώ τα κόμματα αλληλοαπορρίπτονται και δεν φαίνεται φως για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης το Χρηματιστήριο Αθηνών αισιοδοξεί!

Είτε η αγορά πιστεύει τόσο πολύ στην αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής, είτε δέχεται το σενάριο πως οτιδήποτε και αν συμβεί σε πολιτικό επίπεδο οικονομία και αγορά δεν πρόκειται να παραστρατήσουν.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες υπήρξαν καθοριστικές παρεμβάσεις για τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, το ελληνικό χρηματιστήριο μοιάζει να μην επηρεάζεται από αυτές.

Γιατί όμως; Όταν από τις δηλώσεις – δεσμεύσεις των επικεφαλής των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων, δεν προκύπτει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης την άλλη Κυριακή και αντίθετα μένουν όλα ανοιχτά, αναμενόμενο ήταν η αγορά να αντιδράσει με σοβαρές επιφυλάξεις.

Παρόλα αυτά κατά το σημερινό άνοιγμα οι δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεν δείχνουν να διατηρούν επιφυλάξεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών πιθανότητα να σχηματιστεί με το ένα ή τον άλλο τρόπο κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν υπάρχει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει σε όλες του τις συνεντεύξεις ότι συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην ανέφικτη λόγω ποσοστών κυρίως συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμμένει στο όρο αποκλεισμού των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Ακόμη και αυτά να μην συνέβαιναν και υπήρχε η περίπτωση να υποτεθεί πως τα κόμματα ενώπιον του ενδεχόμενου ακυβερνησίας, θα βάλλουν «νερό στο κρασί τους», τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Όλες οι δημοσκοπήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μόνο υπαρκτό ενδεχόμενο για συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μετά τις εκλογές της Κυριακής είναι συμμαχία – με οποιονδήποτε τρόπο – ΝΔ -ΠΑΣΟΚ , και αυτό «κάηκε» μετά τις χθεσινές κατηγορηματικές δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Η κοινή λογική οδηγεί σε δύο μόνο συμπεράσματα.

Είτε η αγορά πιστεύει τόσο πολύ στην αυτοδυναμία με το σύστημα της απλής αναλογικής ( που λογικά δεν στέκει ), είτε δέχεται το σενάριο πως οτιδήποτε και αν συμβεί σε πολιτικό επίπεδο οικονομία και αγορά δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν από την ως τα σήμερα πορεία τους.

Εκτός και αν εκτιμά ότι όλα θα κριθούν στις δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο με αυτοδυναμία μίας ή δύο εδρών, ωσάν και αυτή θα λύσει δια μαγείας όλα τα προβλήματα της χώρας.

Είναι αυτό που εδώ και καιρό επισημαίνουμε από το Radar και από την έντυπη AXIANEWS.

Τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία θα κληθούν με τον ένα ή το άλλο τρόπο να συμβάλλουν στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης όσα και να λένε, ότι και να υποστηρίζουν, τελικά θα κληθούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή οι συγκεκριμένες πολιτικές, που εξασφαλίζουν την σταθερή πορεία της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Μα οι διαφορές που σήμερα εμφανίζουν, είναι το επόμενο ερώτημα που σήμερα εύλογα τίθεται.

Αυτές αφορούν επιμέρους πολιτικές και στο κάτω- κάτω δεν πρόκειται να υπάρξουν ριζικές ανατροπές αν η οικονομική πολιτική της χώρας μπολιαστεί με κινήσεις που θα αναδείξουν ένα πιο ευαίσθητο πρόσωπο της επόμενης κυβέρνησης.

Το αντίθετο θα λέγαμε, αυτές θα ανοίξουν το ορίζοντα της κοινωνικής ειρήνης, που υπό την τρέχουσα διεθνή συγκυρία έχει τόσο ανάγκη η χώρα.