Χρηματιστήριο: Οι 1200 μονάδες εφαλτήριο για υψηλότερα επίπεδα – Οι νέες συνθήκες σε πολιτική, οικονομία και αγορά οδηγούν σε ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Χρηματιστήριο: Οι 1200 μονάδες εφαλτήριο για υψηλότερα επίπεδα – Οι νέες συνθήκες σε πολιτική, οικονομία και αγορά οδηγούν σε ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Το κλίμα σήμερα σε οικονομία και αγορά είναι καλύτερο από ποτέ, για αυτό το λόγο άλλωστε και το χρηματιστήριο επανέρχεται στο μακρινό 2014 και δείχνει τη διάθεση για πολύ καλύτερες επιδόσεις.

H εκτόξευση του γενικού δείκτη άνω των 1.200 μονάδων, δεν είναι μια πρόσκαιρη έκλαμψη του χρηματιστηριακού δείκτη, λόγω της μετεκλογικής ευφορίας.

Πρόκειται για κάτι σημαντικότερο που προκαλείται από τις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται σε πολιτική και οικονομία μετά τον κυριακάτικο θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας.

Υπό το φως των νέων δεδομένων και σε σχέση με τα ποσοστά τα οποία θα προκύψουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα κινηθεί η χρηματιστηριακή αγορά μέσα στις επόμενες μέρες.

Ας μην παραγνωρίζεται το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι θα κληθούν σε ένα μήνα να αποφασίσουν εκ νέου για το πως θα πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα.

Τονίζουμε το σημείο αυτό, γιατί τα κόμματα δεν πρέπει να θεωρούν ως δεδομένο το οποιοδήποτε ποσοστό τους.

Βεβαίως και με τη λαϊκή ετυμηγορία της Κυριακής διαμορφώθηκαν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τη Νέα Δημοκρατία.

Το πρώτο κόμμα είναι κυρίαρχο και έχει το λόγο, για τις επόμενες κινήσεις.

Δηλαδή, αυτές που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

Επειδή όμως στις δημοκρατίες « και ο άγιος φοβέρα θέλει» θα πρέπει από τώρα να παγιωθεί η άποψη είναι αν στις εκλογές του Ιουνίου η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα ( όποιο και να είναι αυτό ) είναι μικρότερη από αυτή που προέκυψε προχθές, τίποτε δεν ανατρέπεται για την αγορά.

Επισημαίνεται το παραπάνω στοιχείο γιατί από χθες κιόλας έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια, που αρχίζουν να καλλιεργούν τη λογική της «φούσκας» στο χρηματιστήριο.

Η «φούσκα» δεν καθορίζεται από τις 1300 μονάδες, άρα η υπέρβαση αυτών θα χαρακτηριστεί ως υπερβολή, αλλά από τις γενικότερες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Για παράδειγμα σε διπλανές στήλες αναφερόμαστε στο «ποτάμι» των εξελίξεων που αναμένονται κατά τους επόμενους μήνες σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Είναι επομένως δύσκολο να προβλεφθεί από σήμερα αν το «ποτάμι» αυτό θα μετατραπεί σε «χείμαρρος» που θα τα σαρώσει όλα στη διάβα του και θα οδηγήσει σε ραγδαίες μεταβολές σε όλα τα επίπεδα, ή αν εξαιτίας δισταγμών και περίεργων ισορροπιών, αρχίσει να «στεγνώνει».

Είναι γνωστό ότι τα χρηματιστήρια δεν είναι στατικά, λειτουργούν με βάση την πραγματικότητα και τις εξελίξεις.

Δεν μπορούν επίσης να προβλέψουν το μέλλον τέτοιες δυνατότητες δεν διαθέτουν, λαμβάνουν όμως υπόψη τους κάποιες μεταβλητές που συναρτώνται με την εκάστοτε κατάσταση.

Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα μετά βεβαιότητας είναι ότι το κλίμα σήμερα σε οικονομία και αγορά είναι καλύτερο από ποτέ, για αυτό το λόγο άλλωστε και το χρηματιστήριο επανέρχεται στο μακρινό 2014 και δείχνει τη διάθεση για πολύ καλύτερες επιδόσεις.

Από εκεί και πέρα όλα και όλοι θα δοκιμαστούν μέρα με την μέρα και βδομάδα με τη βδομάδα.