«Κάτι ψήνεται» με τις τράπεζες!

«Κάτι ψήνεται» με τις τράπεζες!

- Το σχέδιο Μεγάλου, οι ίδιες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και το «κόλπο» με ιδιώτη επενδυτή, προλαβαίνοντας το ΤΧΣ

- Η επιθετική πολιτική Εξάρχου- Μπάκου – Καϋμενάκη, το στόρυ της δελεαστικής Attica bank, ο Ολλανδός που κατέχει το 6,6% της Alpha bank, ο παράγων Optima και η Εθνική!

- Δύο συστημικές τράπεζες (η μία υπό ιδιωτικοποίηση) ενδιαφέρονται για το σχήμα Attica bank- Παγκρήτια!

- Ενδιαφέρον και μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας για το 10% της Alpha bank! Η επιστολή στο ΤΧΣ από εταιρία του εξωτερικού!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στο παρασκήνιο «κάτι ψήνεται» με τις τράπεζες την ώρα τούτη!

Και στο κάδρο μπαίνουν αδιαμφισβήτητα ο πρώτος και ο πέμπτος πόλος του τραπεζικού συστήματος!

Διότι η αλήθεια είναι, ότι η πρώτη και η Πέμπτη θέση είναι αυτές που θα κριθούν υπό το βάρος των εξελίξεων!

Από την μία λοιπόν υπάρχει ο σχηματισμός του πέμπτου πόλου, όπου Εξάρχου – Μπάκος – Καυμενάκης μέσα από την επιθετική πολιτική που έχουν ακολουθήσει δείχνουν ότι το project Attica bank έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει τον στόχο, ενώ από την άλλη οι κινήσεις που δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς και ειδικά ο Χρήστος Μεγάλου, μέσα από αγορά ίδιων μετοχών και συσσώρευση ενός δελεαστικού πακέτου που θα δοθεί σε ισχυρό μεγάλο επενδυτή, Έλληνα ή ξένο, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις με το ΤΧΣ και την πώληση του 27% των μετοχών που κατέχει, θα δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς την πρώτη θέση στο τραπεζικό σύστημα, κοινώς την πρωτοκαθεδρία, ειδικά εάν υπάρξει και επόμενη κίνηση που θα έχει να κάνει με μετοχική σχέση με άλλη μεγάλη ή μικρή τράπεζα, δημιουργώντας συνέργειες και υπεραξίες!

Την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να εξασφαλίζει μια ακόμη (τουλάχιστον) καθαρή τετραετία μετά το επιβλητικό 40% plus και την ιστορική διαφορά των 20 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις και οι διεργασίες στον επιχειρηματικό και τραπεζικό τομέα (που βρίσκονταν σε προεκλογική αναστολή) άρχισαν και πάλι να τρέχουν και μάλιστα τα επιτελεία των συστημικών τραπεζών αλλά και των πανίσχυρων επιχειρηματικών ομίλων αρχίζουν να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου!

Στον τραπεζικό τομέα, πέραν των αποκρατικοποιήσεων της Εθνικής και της Τρ. Πειραιώς, αλλά και του 10% της ήδη ιδιωτικής Alpha όπου ο Ολλανδός Χόλτερμαν του Ελλάκτωρα αυξάνει τα ποσοστά του σκοπεύοντας σε πρώτη φάση στο 10% και αμέσως μετά στο 15%, ενώ έχει ήδη καταστεί ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, ξεπερνώντας τον Πόλσον, το ζήτημα που εγείρεται είναι ποιος τραπεζικός όμιλος και πώς θα αναδειχθεί ως ο πέμπτος τραπεζικός πόλος!

Υπό αυτό το πρίσμα, οι εξελίξεις και οι σχεδιασμοί τρέχουν!

Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δύο συστημικές τράπεζες (Τρ. Πειραιώς σίγουρα και Εθνική με ερωτηματικό ) «ενδιαφέρονται» για το σχήμα Attica bank – Παγκρήτια, τόσο μετοχικά όσο και σε επίπεδο στρατηγικών συνεργασιών προκειμένου το συγκεκριμένο σχήμα που εξυγιαίνεται ραγδαία από την Ελένη Βρεττού και την υποστήριξη του επιχειρηματικού άξονα Εξάρχου – Μπάκου- Καϋμενάκη, να καταστεί πέμπτος τραπεζικός πόλος!

Ισχυρή υποψηφιότητα ωστόσο για πέμπτος τραπεζικός πόλος βάζει και η Optima bank που τα πηγαίνει καταπληκτικά, με εξαιρετικό μάνατζμεντ και έχει ήδη καλύψει ένα σοβαρό κενό στον τραπεζικό χώρο την ώρα που προετοιμάζεται για την μελλοντική της εισαγωγή στο Χρηματιστήριο!

Την ίδια ώρα μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια που σχετίζεται μετοχικά τόσο με την Optima όσο και με τον Ολλανδό του Ελλάκτωρα, φέρεται να ενδιαφέρεται κατ’ αρχήν για το 10% της Alpha και δευτερευόντως για το 27% ή μέρους αυτού, της Τρ. Πειραιώς!

Με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι στο ΤΧΣ εστάλη διερευνητική επιστολή από εταιρία του εξωτερικού που σχετίζεται με τον επιχειρηματικό όμιλο!

Το γεγονός δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο αιωρείται και κυκλοφορεί ως φήμη στην αγορά!

Υπό αυτό το κλίμα η κυβέρνηση, που θα αναλάβει αυτόνομη από το βράδυ της 25ης Ιουνίου, αναμένεται να τρέξει ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες της, την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής μέσα από την πώληση του 20% των μετοχών από το 40% που κατέχει το ΤΧΣ!

Όπως αποκαλύψαμε και επιμένουμε σε αυτό, αποτελεί ειλημμένη απόφαση Μητσοτάκη η Εθνική να ιδιωτικοποιηθεί μόνο εάν το 20% των μετοχών της περάσει σε φιλοκυβερνητικά χέρια, υπό την έννοια ότι θα αποκτηθεί από εφοπλιστές και επιχειρηματίες που διάκεινται ευμενώς στην Νέα Δημοκρατία και ειδικά στην οικογένεια Μητσοτάκη!

Σε κάθε περίπτωση, η όποια ιδιωτικοποίηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς τον Μυλωνά, ο οποίος έχει χάσει τα ερείσματα του στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και στο Μαξίμου θεωρούν ότι εκτός από το ότι υπονόμευσε με τις ενέργειες του την κυβέρνηση προεκλογικά, προκαλώντας συγκρούσεις, είναι και απολύτως ακατάλληλος, σε κάθε επίπεδο, να ηγηθεί μιας τέτοιας εμβληματικής προσπάθειας!

Και παρεμπιπτόντως, δεν τον σώζουν οι εκ των υστέρων κωλοτούμπες! Ο νοών νοείτο …