Οι θέσεις της νέας κυβέρνησης που «κλείδωσαν»: O Παπασταύρου και η ισχυρή τριανδρία του Μαξίμου - Ο Γεραπετρίτης στο Εξωτερικών και η μετακίνηση στο Υπ. Άμυνας

Οι θέσεις της νέας κυβέρνησης που «κλείδωσαν»: O Παπασταύρου και η ισχυρή τριανδρία του Μαξίμου - Ο Γεραπετρίτης στο Εξωτερικών και η μετακίνηση στο Υπ. Άμυνας

Κύκλοι προωθούν τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Μεταφορών - Υποδομών (παίζει δυνατά και ο Χρυσοχοΐδης), ο οποίος καταλήγει στο Αγροτικής Ανάπτυξης - Παίζει για το Δικαιοσύνης ο Φλωρίδης!

Λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του, ο οποίος θα εξελιχθεί στην οριστική του μορφή βάσει του τελικού αποτελέσματος που θα προκύψει!

Δηλαδή η κυβέρνηση σε έναν βαθμό πιθανόν να είναι διαφορετική ως προς τη σύνθεση της και την ανθρωπογεωγραφία της εάν η ΝΔ αποσπάσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 156-157 εδρών, άλλη εάν ο αριθμός των εδρών που θα κατέχει στη Βουλή είναι 165-172 έδρες και φυσικά εντελώς διαφορετική στην περίπτωση των 180 και πάνω με μια λαϊκή ετυμηγορία του 43%-45% και τετρακομματική ή πεντακομματική Βουλή, χωρίς να έχουν εισέλθει σε αυτήν Πλεύση, Νίκη, Μέρα 25 και ίσως Βελόπουλος!

Σε απλά λόγια, όσο ευρύτερη σε ποσοστά και σε αριθμό εδρών είναι η νίκη Μητσοτάκη την προσεχή Κυριακή, τόσο πιο λυμένα θα είναι τα χέρια του στην διαμόρφωση της σύνθεσης της, χωρίς να πρέπει να συνυπολογίσει ισορροπίες και εσωκομματικές παραμέτρους στην τελική του επιλογή!

Ωστόσο την ώρα τούτη στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα και φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει σε ορισμένα πρόσωπα που θα χρησιμοποιήσει σε συγκεκριμένες θέσεις!

Κατ’ αρχήν στο Μαξίμου το νέο στοιχείο είναι η έλευση του έγκριτου νομικού Σταύρου Παπασταύρου σε ρόλο Υπ. Επικράτειας, ο οποίος επί της ουσίας θα αντικαταστήσει τον Γ. Γεραπετρίτη που με τη σειρά του πιθανότατα θα κατευθυνθεί στη θέση του Υπ. Εξωτερικών με υφυπουργό ή αναπληρωτή την πρώην πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλ. Παπαδοπούλου!

Ακούγεται ακόμη ότι η θητεία του κ. Γεραπετρίτη στο Υπ. Εξωτερικών πιθανόν να είναι σύντομη εάν τελικά ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τον ορίσει Επίτροπο στη θέση του αποχωρήσαντος Μαργαρίτη Σχοινά τον Μάιο 2024!

Στο Μαξίμου μαζί με τον κ. Παπασταύρου θα παραμείνουν ο Ακης Σκέρτσος ως Υπ. Επικράτειας και ο Γιάννης Μπρατάκος ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον ρόλο που κατέχει σήμερα και για τον οποίο είναι πολύ ευχαριστημένος ο αρχηγός της ΝΔ.

Για το Υπουργείο Άμυνας φέρεται να έχει κλειδώσει η παρουσία του Νίκου Δένδια ενώ στο Υγείας κατευθύνεται η Νίκη Κεραμέως, η οποία ωστόσο θα προτιμούσε να πάρει εκείνη το Άμυνας και ο Ν. Δένδιας το Εσωτερικών!!!

Ο Κωστής Χατζηδάκης θα αναλάβει το υπ. Οικονομικών ως επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής, με εποπτικό και συντονιστικό ρόλο δηλαδή και σε άλλα παραγωγικά υπουργεία!

Ο Θ. Σκυλακάκης είτε θα αναλάβει το υπ. Ανάπτυξης, είτε ένα ανεξάρτητο υπουργείο Ταμείου Ανάκαμψης που πιθανόν θα σχηματισθεί!

Το υπ. Ενέργειας πιθανότατα θα αναλάβει ο Ν. Παπαθανάσης ενώ για υπ. Μεταφορών που δεν θα σπάσει και θα παραμείνει μαζί με το υπ. Υποδομών κάποιοι κύκλοι προωθούν τον Άδωνι Γεωργιάδη (παίζει δυνατά και ο Χρυσοχοΐδης), ο οποίος φέρεται να μην απολαμβάνει της ίδιας εμπιστοσύνης που απολάμβανε στο παρελθόν, και τελικά καταλήγει στο Αγροτικής Ανάπτυξης

Λέγεται μάλιστα ότι προ ημερών συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και εξέφρασε παράπονα.

Για το υπ. Υποδομών ακούγεται και ο Ν. Μηταράκης, μολονότι εσχάτως οι πληροφορίες λένε ότι «κλείδωσε» τελικά στο υπ. Ναυτιλίας!

Στη θέση του υφυπουργού Δημοσίων Έργων φέρεται να παραμένει ο εξωκοινοβουλευτικός Γ. Καραγιάννης το έργο του οποίου εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται να κλείδωσε το υπ. Παιδείας μετά από σχετική συζήτηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, μολονότι άλλες πηγές τον τοποθετούσαν στο υπ. Υγείας, για το οποίο ακόμη ακούγεται και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης (όπως και για το Μεταφορών) μολονότι κάποιοι εσωκομματικοί κύκλοι δεν μπορούν ακόμη να «χωνέψουν» την κυριαρχία του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ πολιτικού στο Δυτικό κομμάτι της Β’ Αθηνών!!!

Στο Υπ. Υγείας ως αναπληρωτής Υπουργός ή πιθανότατα ως υφυπουργός θα τοποθετηθεί η πρώτη του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη!

Ο Χρ. Σταικούρας φέρεται όπως και ο Άδωνις να έχει πέσει σε δυσμένεια, για αδιευκρίνιστους λόγους. Ωστόσο κάποιες πηγές λένε ότι του προτάθηκε το Υπ. Εργασίας!

Η Λίνα Μενδώνη θα παραμείνει στο Υπ. Πολιτισμού, ενώ η Έλενα Ράπτη θα αναλάβει το νεοσύστατο Υπ. Οικογένειας το οποίο θα αποσπάσει αρμοδιότητες και από το Υπ. Υγείας!

Για το Υπ. Τουρισμού φέρεται να κατευθύνεται η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ υπουργικά θα αξιοποιηθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου!

Τέλος για το Υπ. Δικαιοσύνης οι πληροφορίες λένε πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται να κάνει την έκπληξη και να τοποθετήσει τον πρώην υπουργό προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη!

Το βέβαιον είναι πάντως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αξιοποιήσει πολλές γυναίκες στην κυβέρνηση, όπως το έχει τονίσει και ο ίδιος άλλωστε στις συνεντεύξεις του.

Υπό αυτό το πρίσμα ακούγεται ότι θα αξιοποιηθούν οι κυρίες Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (Ευρωβουλευτής), Αννα Ευθυμίου (Θεσσαλονίκη) και Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (Ηλεία).

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο προστασία του πολίτη θα τοποθετηθεί γυναίκα έκπληξη.

Τέλος, η Σοφία Ζαχαράκη θα τοποθετηθεί κυβερνητική εκπρόσωπος.