Goldman Sachs: Χωρίς ρίσκο η επένδυση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Βλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή 7% και μερισματική απόδοση 4%!

Goldman Sachs: Χωρίς ρίσκο η επένδυση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Βλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή 7% και μερισματική απόδοση 4%!

Γιατί οι δύο διεθνείς οίκοι στις εκθέσεις τους συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η επένδυση στο XA δεν εμπεριέχει κίνδυνο - «Όλα τα λεφτά» στις τράπεζες - Το δέλεαρ των υψηλών μερισματικών αποδόσεων!

Ανατροπή στην παγιωμένη αντίληψη ότι η επένδυση στο χρηματιστήριο ενέχει ρίσκα , συνιστά η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs για την ελληνικό χρηματιστήριο.

Εκτιμώντας ότι η μέση μερισματική απόδοση διαμορφώνεται στο 4%, «κλείνει το μάτι» στους επενδυτές με προοπτική χρόνου.

Ο διεθνής οίκος λέει δηλαδή ότι ακόμη και αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, η επένδυση στο ελληνική χρηματιστήριο είναι ασφαλής διότι προσφέρει σημαντική μερισματική απόδοση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει ο Caesar Maasry, υπεύθυνος για τις αναδυόμενες αγορές η Goldman Sachs επισημαίνει ότι οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές.

Τονίζει συγκεκριμένα:

«Σε αντίθεση με την Αίγυπτο, οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να εμφανίζονται αρκετά φθηνές, ιδίως σε σχέση με τα τοπικά επιτόκια και υπάρχει μια αρκετά σταθερή, γραμμική, σχέση μεταξύ των αποτίμησης των ελληνικών μετοχών και των εγχώριων επιτοκίων, δεδομένης της εξαιρετικά ευμετάβλητης φύσης των ελληνικών μετοχών κατά την τελευταία δεκαετία, όπου η αποτίμηση είναι πιο σταθερή σε μακροπρόθεσμες προσδοκίες» .

Επί της ουσίας: Η τράπεζα αποτιμά την ελληνική αγορά μετοχών με 8,8 φορές τα κέρδη των επόμενων δώδεκα μηνών, έναντι 8,9 φορές που είναι ο στόχος της.

Τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 7% ενώ η μερισματική απόδοση για τις ελληνικές μετοχές προβλέπεται στο 4%.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι ελληνικές είναι φθηνές και για αυτό αναθεωρείται ο στόχος στις 1.375 μονάδες ή 15% υψηλότερα από τον προηγούμενο στόχο του επιπέδου των 1.200 μονάδων.

Μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τραπεζικές μετοχές «βλέπει» ένας ακόμη διεθνής οίκος, θέτοντας νέες τιμές στόχους.

Πιο συγκεκριμένα η Morgan Stanley ανεβάζει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,11 ευρώ, από 1,98 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 7,71 ευρώ, από 7,05 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 4,27 ευρώ, από 4,04 ευρώ προηγουμένως.

Η προτίμηση του διεθνούς οίκου στρέφεται στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε διαφορετικά σενάρια που αναλύει για τις τιμές στόχους, η Τράπεζα Πειραιώς στο θετικό σενάριο φτάνει στα 5,15 ευρώ και στο αρνητικό σενάριο στα 1,63 ευρώ.

Για τη Eurobank, η τιμή στόχος στο ευνοϊκό σενάριο ανέρχεται στα 2,39 ευρώ και στο δυσμενές σενάριο στο 1 ευρώ.

Στην Alpha Bank στο bull case η τιμή στόχος αυξάνεται στα 2,37 ευρώ και στο bear case μειώνεται στα 0,85 ευρώ. Τέλος, για την Εθνική Τράπεζα , η τιμή στόχος στο αισιόδοξο σενάριο υψώνεται στα 8,99 ευρώ και στο απαισιόδοξο σενάριο στα 4 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανέβηκαν κατά περίπου 65% κατά μέσο όρο φέτος, υποστηριζόμενες από αναβαθμίσεις κερδών (+39%), τη διαρθρωτική μακροοικονομική ανάκαμψη και τις φθηνές αποτιμήσεις.

«Πιστεύουμε ότι η εστίαση των επενδυτών θα μετατοπιστεί στις μακροπρόθεσμες βιώσιμες αποδόσεις» αναφέρει ο διεθνής οίκος.

Κατά την Morgan Stanley οι θετικές προοπτικές για την αύξηση των δανείων, το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και οι μειωμένες προβλέψεις μπορούν να οδηγήσουν σε απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RοTE) περίπου 12% το 2025 για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank σε 10,5%, ενώ αναμένει καλύτερες προοπτικές σε ότι αφορά τα έσοδα από προμήθειες.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιτύχουν αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κατά μέσο όρο +38% σε ετήσια βάση το 2023, υποστηριζόμενα από βελτίωση κατά 73 μονάδες βάσης.

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη για το 2023-2025 είναι 17-20% πάνω από το μέσο όρο της αγοράς σημειώνει η Morgan Stanley, κάτι που σημαίνει ότι εξακολουθεί να αναμένει αναβαθμίσεις κερδών.

Ωστόσο, καταγράφει την εξέλιξη του κόστους χρηματοδότησης ως το μεγαλύτερο καταλύτη.

Οι αναλύσεις υποθέτουν ότι το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες μετακινείται από 23% περίπου το α’ τρίμηνο φέτος περίπου 45% έως το 2025, με το beta κατάθεσης σε περίπου 17% κατά μέσο όρο στο τέλος του έτους 2023.

Όπως συμπεραίνει η Morgan Stanley «με μέσο περιθώριο ανόδου 36%, μας αρέσει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας, ωστόσο, έχοντας ως κλειδί τα beta καταθέσεων, μετατοπίζουμε την προτίμησή μας στην Εθνική Τράπεζα (οverweight) από την Eurobank (equalweight), δεδομένου: i) της μεγαλύτερης τάσης της Εθνικής προς τις καταθέσεις λιανικής (77% έναντι 62% για την Eurobank) και το υψηλότερο μερίδιο των καταθέσεων λιανικής ( περίπου 79% έναντι 62%), υποδηλώνοντας ένα σχετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσον αφορά την τροχιά του κόστους χρηματοδότησης ii) του χαμηλού δείκτη LDR (64% έναντι 73% για τη Eurobank από το α’ τρίμηνο του 23) iii) της υψηλότερης κάλυψης NPE (88% έναντι 76% από το α΄ φετινό τρίμηνο) και iv) των επιπέδων κεφαλαίου (CET1 FL16,5% έναντι 15,5% το α΄ φετινό τρίμηνο)».