Η Skoda αποκάλυψε την νέα Fabia

26/02/2021, 12:39
Η Skoda αποκάλυψε την νέα Fabia

Η Skoda ξεκίνησε τη σταδιακή αποκάλυψη της νέας Fabia. Καμουφλαρισμένη στους χιονισμένους δρόμους των Αυστριακών Άλπεων, έδειξε ότι όταν θα αποκαλυφθεί θα εντυπωσιάσει.

Σίγουρα θα προσφέρει μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους, αυξημένη άνεση και χάρη σε προηγμένες τεχνολογίες πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού.

Η τέταρτης γενιάς Fabia συνεχίζει μία εξαιρετική ιστορία επιτυχίας που ξεκίνησε το 1999. Σε 22 χρόνια έχουν πουληθεί περισσότερες από 4,5 εκατ. μονάδες του δημοφιλούς αυτοκινήτου, καθιστώντας το μοντέλο ένα από τα κορυφαία μοντέλα στην κατηγορία του. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά πωλήσεων του αυτοκινήτου για πολλά χρόνια, με την Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν.

Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα MQB-A0 του Volkswagen Group. Με μήκος 4,107 μέτρα, πλάτος 1,78 μέτρα, ύψος 1,46 μέτρα και μεταξόνιο 2,564 μέτρα, η νέα Fabia είναι από τα πιο ευρύχωρα μοντέλα στην κατηγορία της.

Οι μηχανικοί της τσέχικης εταιρείας αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην αεροδυναμική εξέλιξή της. Σε διάστημα περίπου τεσσάρων χρόνων έγιναν περισσότερες από 3.000 προσομοιώσεις ρευστοδυναμικής, ειδικά για τον σκοπό αυτό. Υιοθετήθηκαν πολυάριθμες καινοτόμες λύσεις, ανάμεσά τους και ενεργά ρυθμιζόμενες περσίδες ροής αέρα στον μπροστινό προφυλακτήρα, για καλύτερη αεροδυναμική παράλληλα με αποτελεσματική ψύξη. Ως αποτέλεσμα, η νέα Fabia έχει συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) μόλις 0,28, εντυπωσιακά χαμηλότερο από αυτόν του προηγούμενου μοντέλου (0,32).

Στο εσωτερικό, κυριαρχεί η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της μάρκας, με συμμετρικό ταμπλό οργάνων με την κεντρική, ελεύθερη οθόνη που πρωτοπαρουσιάστηκε στα άλλα σύγχρονα μοντέλα της μάρκας και τις οριζόντιες διακοσμητικές λωρίδες με διαφορετικό χρώμα, που τονίζουν το πλάτος του εσωτερικού. Επιπλέον, το Virtual Cockpit θα κάνει το ντεμπούτο του στη νέα Fabia.

Σε επίπεδο κινητήριων συστημάτων, θα υπάρχει επιλογή από πέντε προηγμένους και αποδοτικούς τρικύλινδρους ή τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες, που ταιριάζουν απόλυτα με τη φιλοσοφία του μοντέλου, με χωρητικότητα ανάμεσα σε 1,0 και 1,5 λίτρα και ισχύ από 65 έως 150 ίππων. Στην κορυφή της γκάμας ο τετρακύλινδρος 1.5 TSI με ισχύ 150 ίππων (110 kW), που συνδυάζεται με ένα 7-τάχυτο DSG ως στάνταρ.

Θα αποκαλυφθεί πλήρως τους επόμενους μήνες, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται προς το τέλος του χρόνου.