Η αυτόνομη οδήγηση θα περιορίσει στο ελάχιστο τον παράγοντα του λάθους

22/09/2021, 11:57
Η αυτόνομη οδήγηση θα περιορίσει στο ελάχιστο τον παράγοντα του λάθους

Η αυτόνομη οδήγηση θα εξασφαλίσει ως έναν βαθμό την ασφαλή κίνηση των αυτοκινήτων.

Η προηγμένη τεχνολογία, τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και η ανάπτυξη των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης ουσιαστικά θα περιορίσει στο ελάχιστο τον παράγοντα «λάθος» και θα δώσει δυνατότητα οδήγησης ενός αυτοκινήτου ακόμη και κάτω από δύσκολες οδηγικές συνθήκες.

Τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα σήμερα προσφέρουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 και πολλά από αυτά έχουν περάσει στο επίπεδο 3. Μια σειρά από δεδομένα, που συλλέγονται από τα ραντάρ και τους αισθητήρες, αναλύονται προς όφελος της ασφάλειας του οδηγού.

Παράλληλα, συγκεντρώνονται δεδομένα που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία και θα εξελίξουν τα μελλοντικά αυτοκίνητα. Αυτή η επεξεργασία των δεδομένων συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εφαρμογών που στηρίζονται στη τεχνητή νοημοσύνη και οι ανανεωμένες εκδόσεις θα προσαρμοστούν στα μελλοντικά οχήματα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα ατυχήματα στους δρόμους γίνονται από λάθος του οδηγού. Σε περίπτωση που αυτό περιοριστεί, τότε είναι βέβαιο ότι θα μειωθούν και τα ατυχήματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει την υποχρεωτικότητα πολλών τέτοιων συστημάτων στα αυτοκίνητα για τα επόμενα χρόνια, που έχουν ως σκοπό τη μείωση των ατυχημάτων.

Σήμερα κυκλοφορούν οχήματα που προειδοποιούν τον οδηγό για πιθανό λάθος του ή τον προειδοποιούν για κάποιους κινδύνους. Όποιες ενέργειες και αν κάνουν θέλουν την ενεργή δράση του οδηγού. Αυτά τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS) μπορούν να αναλάβουν σημαντικές λειτουργίες ασφάλειας κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως -για παράδειγμα- να κρατήσουν το αυτοκίνητο στη λωρίδα με μικρές διορθώσεις του τιμονιού ή να πατήσουν φρένο όταν παρουσιαστεί ένα εμπόδιο. Αυτά τα συστήματα θεωρούνται συμπληρωματικά, αλλά είναι άκρως αναγκαία κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Από την άλλη πλευρά, η συνδεσιμότητα των οχημάτων είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς υπάρχει άμεση πληροφόρηση διαφόρων καταστάσεων ενός αυτοκινήτου με ένα άλλο, προετοιμάζοντας τον οδηγό για κάποια προβλήματα ή εμπόδια που υπάρχουν στον δρόμο.

Αν -για παράδειγμα- ένα αυτοκίνητο συναντήσει ένα ολισθηρό οδόστρωμα και χαμηλή πρόσφυση, στέλνει τα δεδομένα σε άλλα αυτοκίνητα, ενημερώνοντας για την κατάσταση. Η ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ οχημάτων σήμερα αφορά αυτοκίνητα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Όμως, πολύ σύντομα η απόσταση θα διευρυνθεί και από τη βάση δεδομένων θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες όλα τα αυτοκίνητα ανεξαρτήτου μάρκας. Ένα σημαντικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην αυτοματοποιημένη λειτουργία οδήγησης και θα προσφέρει υψηλά επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ