Μεγάλη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Οκτώβριο

18/11/2021, 10:14
Μεγάλη μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Οκτώβριο

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ACEA.

Οι ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν κατά 30,3%. Ο περασμένος Οκτώβριος είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας που σημειώθηκε μείωση του όγκου των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ.

Οι πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ ανήλθαν στις 665.001 μονάδες. Πρόκειται για την πιο χαμηλή επίδοση τον δέκατο μηνά της χρονιάς από τότε που υπάρχουν επίσημα στοιχεία στην ACEA.

Οι περισσότερες αγορές της ΕΕ υπέστησαν διψήφιες απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ: Ιταλία (-35,7%), Γερμανία (-34,9%), Γαλλία (-30,7%) και Ισπανία (-20,5%).

Τους πρώτους 10 μήνες του 2021, οι ταξινομήσεις των νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας συνολικά σε περίπου 8,2 εκατομμύρια μονάδες.

Παρά την πρόσφατη πτώση των πωλήσεων λόγω του συνεχιζόμενου αντίκτυπου της κρίσης εφοδιασμού ημιαγωγών, τα σημαντικά κέρδη νωρίτερα μέσα στο έτος συνέβαλαν στη διατήρηση των σωρευτικών όγκων σε θετικό έδαφος. Ειδικότερα, το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου ο όγκος των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ ήταν αυξημένος κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ομοίως, η ζήτηση παρέμεινε θετική σε τρεις από τις τέσσερις βασικές αγορές της ΕΕ: Ιταλία (+12,7%), Ισπανία (+5,6%) και Γαλλία (+3,1%). Αντίθετα, οι επιδόσεις της Γερμανίας σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί κατά 5,2%.