Έκλεισε μισό αιώνα ζωής το Renault 5

25/04/2022, 13:57
Έκλεισε μισό αιώνα ζωής το Renault 5

Ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της Renault γιορτάζει 50 χρόνια επιτυχιών.

Πενήντα χρόνια διακρίσεις σε κάθε ράλι, από αυτά των πωλήσεων μέχρι αυτά που περιλαμβάνουν Ειδικές Διαδρομές σε άσφαλτο και χώμα.

Το Renault 5 λανσαρίστηκε το 1972 και ήταν ένα από τα πρώτα μικρά έξυπνα hatchback μοντέλα ανοίγοντας νέους δρόμους τόσο σχεδιαστικά όσο εμπορικά.

Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη από το λανσάρισμα του που έβαλε τους Γερμανούς της VW να ξενυχτούν στα σχεδιαστικά κέντρα όσο και τους Αμερικάνους της Ford ώστε να ετοιμάσουν τις δικές στους απαντήσεις στο γαλλικό άνεμο, το Renault 5.

H απάντηση από τον όμιλο VW ήρθε τρία χρόνια μετά με το Polo, και τέσσερα χρόνια μετά για τη Ford με το Fiesta.
Όμως το Renault 5 βάδισε στον δικό του δρόμο των επιτυχιών, παρουσιάζοντας μια σειρά διαφορετικών εκδόσεων, προσεγγίζοντας ένα μεγάλο εύρος αγοραστών.

Αρχικά το R5 παρουσιάστηκε με 3θυρο αμάξωμα και κινητήρες από το R4, 845 κ.εκ. 36 ίππων ενώ 8 χρόνια μετά το πρώτο λανσάρισμα παρουσιάστηκε το 5θυρο R5.

H συνέχεια όμως γράφτηκε εντελώς διαφορετική όπου στο παιχνίδι μπήκαν σπορτιφ εκδόσεις όπως Alpne, 5 TS, 5 GT Turbo και το φοβερό 5 Turbo με κινητήρα, κιβώτιο μετάδοση, «όλα πίσω» που έλαμψε στις Ειδικές Διαδρομές του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι.

To R5 έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1996 παραδίδοντας τη σκυτάλη στο Clio που συνεχίζει μέχρι και σήμερα την διεθνή του καριέρα.

Στα 14 χρόνια που έμεινε στην παραγωγή περισσότερα από 5.5 εκατομμύρια μονάδες κυκλοφόρησαν στις τέσσερις γωνίες της Γης, από τη Γαλλία στο Μεξικό και από την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία στο Ιράν και στη Βενεζουέλα.

Το 5άρι όμως θα επιστρέψει και θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό συνεχίζοντας την ιστορία του κάτω από διαφορετικές παραμέτρους.