Lexus RX: Και με υβριδική τεχνολογία

21/06/2022, 11:20
Lexus RX: Και με υβριδική τεχνολογία

Το θεμέλιο λίθο έβαλε η Lexus στην κατηγορία των premium SUV όταν το 1998 παρουσίασε το RX.

Μετά από 24 χρόνια και πάνω από 3,5 εκατομμύρια πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο το RX εισέρχεται πλέον στην πέμπτη του γενιά, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα σε σχεδίαση και τεχνολογία.

To νέο RX βασίζεται στην πλατφόρμα GA-K, την οποία χρησιμοποιούν επίσης τα νέα ES και NX. Στα σημαντικότερα οφέλη που δίνει στο νέο RX είναι η ενίσχυση της ακαμψίας και η μείωση του βάρους έως και 89,8 κιλά.

Από πλευράς διαστάσεων το μήκος του παραμένει αμετάβλητο στα 4.890 χλστ., το πλάτος του αυξήθηκε +25 χλστ. στα 1.920 χλστ., και το ύψος του μειώθηκε -10 χλστ. στα 1.710 χλστ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση όμως, που φτάνει τα +60 χλστ., τη δέχτηκε το μεταξόνιο, το οποίο πλέον βρίσκεται στα 2.850 χλστ. και υπόσχεται πιο άνετους χώρους για τα πόδια των πίσω επιβατών.

Οι σχεδιαστές της Lexus ακολούθησαν την εξελικτική και όχι τη ριζοσπαστική οδό για το νέο RX, το οποίο πάντως έχει αλλάξει σημαντικά σε ορισμένα σημεία.

Παρατηρήστε αρχικά τη μάσκα, η οποία είναι πιο κάθετη, το πάνω τμήμα της είναι βαμμένο στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ τα άκρα της είναι λιγότερο έντονα.

Λεπτότερα είναι τα Led φωτιστικά σώματα, με τα πίσω να επικοινωνούν μεταξύ τους με μια φωτεινή λωρίδα που διασχίζει την πόρτα του χώρου αποσκευών.

H πιο δυναμική έκδοση F Sport περιλαμβάνει προφυλακτήρες με πιο επιθετική σχεδίαση, μάσκα με διαφορετικό μαύρο πλέγμα, μαύρα καλύμματα πλευρικών καθρεπτών, μαύρους τροχούς, δερμάτινο τιμόνι και αλουμινένια πεντάλ.

To προφίλ του νέου RX μας δείχνει τους πιο στρογγυλεμένους θόλους των τροχών, οι οποίοι είναι 19 ή προαιρετικά 21 ιντσών, το έντονο «νεύρο» χαμηλά στις θύρες και τη φαρδιά πίσω κολόνα.

Περνάμε στο εσωτερικό τώρα, όπου συναντάμε ένα εντυπωσιακό κόκπιτ με head - updisplay και ψηφιακό πίνακα οργάνων, ο οποίος εφάπτεται με τη μεγάλη κεντρική οθόνη αφής που φτάνει μέχρι τις 14 ίντσες.

Υποστηρίζει το σύστημα πολυμέσων, πλοήγηση, φωνητικές εντολές και over - the - air ενημερώσεις. Η καμπίνα διαθέτει κρυφό φωτισμό, νέα διακοσμητικά ένθετα και πανοραμική γυάλινη οροφή.

Η γκάμα του νέου RX περιλαμβάνει βενζινοκίνητη, υβριδική και plug-in υβριδική έκδοση. Στο βενζινοκίνητο RX 350 και στο υβριδικό RX 500h, το «παρών» δίνει τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας 2.4 λίτρων, αποδίδοντας στην πρώτη περίπτωση 279 ίππους και στη δεύτερη 371 ίππους.

Τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα 2.5 λίτρων χρησιμοποιεί το υβριδικό RX 350h και το plug-in υβριδικό RX 450h+, με 245 και 306 ίππους αντίστοιχα.