To Toyota Yaris αναβαθμισμένο και ισχυρότερο

14/06/2023, 22:04
To Toyota Yaris αναβαθμισμένο και ισχυρότερο

Η Toyota επιβραβεύει το Yaris για την αξιέπαινη εμπορική του πορεία, αναβαθμίζοντας σημαντικά την γκάμα του.

Το δημοφιλές μικρό ιαπωνικό μοντέλο αποκτά νέο υβριδικό σύστημα, ακόμα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και πλουσιότερο εξοπλισμό.

Το Yaris πλέον θα προσφέρεται και με μια νέα ισχυρότερη υβριδική έκδοση πέμπτης γενιάς, την «Hybrid 130», η οποία θα συνυπάρχει με την υφιστάμενη «Hybrid 115».

Αμφότερες χρησιμοποιούν το θερμικό βενζινοκινητήρα των 1.5 λίτρων, με τη διαφορά ότι η νέα έκδοση «Hybrid 130» διαθέτει νέο κιβώτιο ταχυτήτων, μεγαλύτερο ηλεκτροκινητήρα και βελτιωμένο λογισμικό. Όπως «προδίδει» η ονομασία της, η συνδυαστική ισχύς έχει αυξηθεί από τους 115 στους 130 ίππους, ενώ άνοδος 30% καταγράφεται και στη ροπή, από τα 141 στα 185 Nm.

Σύμφωνα με την Toyota το νέο Yaris «Hybrid 130» μπορεί να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα εντός 9,2 δευτ., ενώ η ρεπρίζ 80-120 χλμ./ώρα με 7,5 δευτ. βοηθάει για ένα πιο γρήγορο και ασφαλές προσπέρασμα. Σημειώνεται ότι οι εκπομπές CO2 κυμαίνονται από 96-116 γρ./χλμ.

Στην κορυφή των εξοπλιστικών εκδόσεων τοποθετείται η νέα Premiere Edition, η οποία διαθέτει στη φαρέτρα της την αποκλειστική μπλε απόχρωση αμαξώματος «Neptune Blue», σχηματίζοντας αντίθεση με το μαύρο χρώμα στην οροφή και στις κολόνες, ενώ διαθέτει 17άρες ζάντες, μπλε ραφές και ασορτί διακοσμητικά ένθετα στο εσωτερικό. Το Yaris στις εκδόσεις Premiere Edition και GR Sport θα συνδυάζεται μόνο με το νέο ισχυρότερο υβριδικό σύστημα.

Στο εσωτερικό τώρα, συναντάμε ψηφιακό πίνακα οργάνων με οθόνη 12,3 ιντσών στις εξοπλιστικές εκδόσεις High, GR Sport ή Premiere Edition, ενώ στις υπόλοιπες έχει μέγεθος 7 ιντσών. Η κεντρική οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων, 9 ή 10,5 ιντσών, εξαρτάται επίσης από την εξοπλιστική έκδοση. Υποστηρίζει ασύρματη συνδεσιμότητα για smartphones μέσω Apple Car Play και Android Auto, ενώ αναβαθμισμένο είναι το λογισμικό αναγνώρισης φωνής.

Ενισχυμένη είναι και η «ασπίδα» συστημάτων ασφαλείας «Toyota T-Mate» του Yaris που θα δέχεται ασύρματες σχετικές ενημερώσεις λογισμικού. Το σύστημα ανίχνευσης μετωπικής σύγκρουσης πλέον ανιχνεύει και μοτοσικλέτες, εκτός από άλλα αυτοκίνητα, πεζούς και ποδηλάτες. Επίσης το σύστημα «Acceleration Suppression At Low Speed» εμποδίζει τον οδηγό να επιταχύνει απότομα όταν ανιχνεύσει ένα προπορευόμενο όχημα.

To σύστημα «Emergency Driving Stop» αντιλαμβάνεται όταν το Yaris κινείται στον αυτοκινητόδρομο αν ο οδηγός αποκοιμηθεί ή για κάποιο παθολογικό αίτιο δε μπορεί να ελέγξει το όχημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν υπάρξει αντίδραση στις ειδοποιήσεις, θα επιβραδύνει σταδιακά το αυτοκίνητο μέχρι να ακινητοποιηθεί, θα ενεργοποιήσει τα αλάρμ και θα ξεκλειδώσει τις πόρτες.

Το σύστημα «Proactive Driving Assist» επιβραδύνει το αυτοκίνητο εάν ένας οδηγός επιταχύνει, αλλά μπροστά υπάρχει άλλο αυτοκίνητο ή μια στροφή, ενώ μπορεί να υπάρξει και αυτόματη επέμβαση στο σύστημα διεύθυνσης.