Νέα άνοδος για τον χρυσό και τα πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα λόγω ασθενούς δολαρίου

10/02/2021, 22:09
Νέα άνοδος για τον χρυσό και τα πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα λόγω ασθενούς δολαρίου

Κέρδη για τέταρτη συνεχή ημέρα καταγράφουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του χρυσού. Παράλληλα, ανοδικά κινείται και η τιμή του λευκόχρυσου (πλατίνα) που σημειώνει ρεκόρ εξαετίας. 

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές της αγοράς στη βούληση των επενδυτών να αξιολογήσουν τις προοπτικές των πολύτιμων και των βιομηχανικών μετάλλων, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ανάκαμψης από την πανδημία.

Οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν ανοδικά λόγω της ζήτησης, η οποία οφείλεται στην αδυναμία του δολαρίου αλλά και στις προσδοκίες για ένα ακόμα πακέτο φορολογικών κινήτρων στις ΗΠΑ, το οποίο αναζωπύρωσε τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 0,3% κλείνοντας στα 1.842,70 δολάρια ανά ουγγιά,

Η πλατίνα παράδοσης Μαρτίου παρουσίασε άνοδο κατά 4,4% για να κλείσει στα 1.246,90 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο κλείσιμο από τον Φεβρουάριο του 2015.

Η πλατίνα άρχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σφαίρα προτιμήσεων των επενδυτών ανα΄φερουν οι αναπυτές της αγοράς, "βαδίζουμε για το τρίτο συνεχόμενο έτος έλλειψης προσφοράς, ενώ η ζήτηση είναι έντονη από την Κίνα, της οποίας οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 30% κατ' έτος, καταγράφοντας τον δέκατο συνεχόμενο μήνα κερδών". Την ίδια ώρα οι κανόνες εκπομπών αυστηροποιούνται κάτι που ωθεί σε μεγαλύτερη ανάγκη για μέταλλα στο γκρουπ της πλατίνας. "Η πλατίνα είναι ουσιαστικά η τελευταία που κερδίζει, με το παλλάδιο και το ρόδιο, να έχουν σημειώσει τεράστια κέρδη κατά το περασμένο έτος", λένε αναλυτές.

Το παλλάδιο επίσης σημείωσε κέρδη σήμερα με τα futures να προσθέτουν 1,4% στα 2.352,50 δολάρια η ουγγιά, υψηλό ρεκόρ από τις 22 Ιανουαρίου.

Το ασήμι αντίθετα απώλεσε 1,2% στα 27,078 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός κέρδισε 1,4% στα 3,7725 δολάρια η λίβρα, καταγράφοντας υψηλό οκταετίας, συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2013.