Πετρέλαιο: Απώλειες στις διεθνείς τιμές μετά την οκταήμερη άνοδο

11/02/2021, 23:11
Πετρέλαιο: Απώλειες στις διεθνείς τιμές μετά την οκταήμερη άνοδο

Απώλειες της τάξεως του 0,5 έως 0,8% παρουσίασαν σήμερα, Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω των ανησυχιών για νέα επιβράδυνση της ζήτησης, μετά το νέο κύμα πανδημίας του COVID 19. 

"Η κατάσταση σε ό,το αφορά τη ζήτηση παραμένει σημαντική πηγή ανησυχίας για την αγορά, καθώς η πρόσφατη ανοδική τάση φαίνεται να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια ισχυρή και σταθερή οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο Robbie Fraser, της Schneider Electric.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου, υποχώρησε κατά 33 σεντς ή 0,54%, στα 61,14 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά των ΗΠΑ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου έχασε 38 σεντς ή περί το 0,8%, στα 58,24 δολάρια το βαρέλι.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2021 κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις μεγαλύτερες οικονομίες, περιορίζοντας τα ταξίδια και την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι προοπτικές της αγοράς πάντως φαίνονται πιο ισχυρές το δεύτερο μισό του 2021 και τα διογκωμένα αποθέματα πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά, καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση και πάλι τους επόμενους μήνες, ενώ ο OPEC και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να περιορίζουν την παραγωγή τους.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, αναμένεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου και υγρών καυσίμων θα αυξηθεί κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021. Και αυτή η πρόβλεψη μειώθηκε κατά 200.000 βαρέλια σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.