Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία άνοδος 5% των διεθνών τιμών λόγω έντασης στην Μέση Ανατολή

12/02/2021, 22:45
Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία άνοδος 5% των διεθνών τιμών λόγω έντασης στην Μέση Ανατολή

Άνοδο σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή μετά τις ειδήσεις για ένατση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η αεροπορική δύναμη των Χούθι πραγματοποίησε επίθεση σε αεροπορική βάση στη Σαουδική Αραβία με drones. Επίσης, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε τους χαρακτηρισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους αντάρτες Χούθι ως τρομοκράτες, σύμφωνα με την Washington Times.

"Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θεωρεί πλέον τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση, αυτή η ενέργεια υποβαθμίζει τη συμμαχία των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο Manish Raj, επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy. "Δεδομένου ότι οι Σαουδάραβες έχουν συμβάλει στην εξισορρόπηση του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου τα τελευταία χρόνια, υπάρχει φόβος ότι ενδέχεται να έχουν λιγότερα κίνητρα για την εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου στο μέλλον".

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,23 δολάρια ή 2,1% στα 59,47 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, το αμερικανικό αργό κέρδισε περίπου 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Σημειώνεται πως το WTI έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου του 2020.

Στην Ευρώπη, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Απριλίου, κέρδισε 1,29 δολ. ή 2,1% και έκλεισε στα 62,43 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 5,2% σε επίπεδο εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, η εταρεία Baker Hughes, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ενεργών πεδίων εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7, σε 306 αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση για ενδέκατη συνεχόμενη εβδομάδα.