Ευρωζώνη: Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων

15/02/2021, 13:35
Ευρωζώνη: Σε υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις κρατικών ομολόγων

Σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών αυξήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και σε αύξηση του πληθωρισμού, εν μέσω ανόδου των τιμών του πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η απόδοση των 30ετών γερμανικών τίτλων σκαρφάλωσε σε υψηλό 8μήνου. Το ξεπούλημα στις μεγάλες αγορές ομολόγων ενισχύθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς τα εμβολιαστικά προγράμματα για τον κορονοϊό και το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης των ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες για μία ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σκαρφάλωσαν την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο, ωθώντας τις τιμές τους προς τα κάτω. Το ξεπούλημα αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μπρεντ πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι επηρέασαν αρνητικά σήμερα τις αγορές χρέους της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο -0,387% που είναι υψηλό 5,5 μηνών. Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου, που έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες βάσης αυτό τον μήνα, ενισχύθηκε στο 0,13%, ενώ πριν από μία εβδομάδα διαπραγματευόταν σε αρνητικό έδαφος. Οι αποδόσεις των ολλανδικών και γαλλικών ομολόγων μεγάλης διάρκειας σημείωναν επίσης άνοδο κατά 4-5 μονάδες βάσης.

Τα ιταλικά ομόλογα συνέχισαν να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις από τα άλλα ομόλογα της Ευρωζώνης, αλλά και αυτών οι αποδόσεις αυξήθηκαν σήμερα, με των 10ετών τίτλων να ενισχύονται κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,51%.