Πετρέλαιο: Σε υψηλό δυο ετών το αμερικάνικο αργό - Έκλεισε στα 66,09 δολάρια το βαρέλι

05/03/2021, 23:15
Πετρέλαιο: Σε υψηλό δυο ετών το αμερικάνικο αργό - Έκλεισε στα 66,09 δολάρια το βαρέλι

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019 ανέβηκαν την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταγράφοντας κέρδη άνω του 3,5%, μετά τη χθεσινή  απόφαση του OPEC+ να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή και τον Απρίλιο.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent κέρδισε 2,62 δολάρια ή 3,9% και τερμάτισε την ημέρα στα 69,36 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 7,7%.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του (OPEC+) συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές πετρελαίου κατά ένα μήνα έως τον Απρίλιο, παρέχοντας μικρές εξαιρέσεις στη Ρωσία και το Καζακστάν, αφού αποφάσισαν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης παραμένει ακόμη εύθραυστη, παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες μέλη του OPEC+ έχουν περιορίσει την παραγωγή τους περίπου κατά 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 7% της παγκόσμιας ζήτησης, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του καυσίμου που κατέρρευσαν πέρυσι όταν η πανδημία εκμηδένισε τη ζήτηση. Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία, σε μια εθελοντική πρόσθετη στήριξη των τιμών, έχει περικόψη την ίδια παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας συνολικά τις περικοπές σε περίπου 8 εκατ. βαρέλια.

Πρόσθετη ώθηση στις τιμές του "μαύρου χρυσού” έδωσαν όμως σήμερα και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, "που ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βιώνει σχετικά ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία, επομένως η ζήτηση για πετρέλαιο θα πρέπει να αυξηθεί”, σύμφωνα με τον David Madden, αναλυτή αγοράς της CMC Markets UK.