Χρυσός: Σε 1,3% η εβδομαδιαία άνοδος παρά την σημερινή πτώση

12/03/2021, 21:49
Χρυσός: Σε 1,3% η εβδομαδιαία άνοδος παρά την σημερινή πτώση

Πτώση παρουσίασε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή, καθώςδέχθηκε πιέσεις από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και από την ενίσχυση του δολαρίου. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 1,3%, μετά από τρείς συνεχείς πτωτικές εβδομάδες.

Το συμβόλαιο Απριλίου για τον χρυσό έχασε την Παρασκευή 2,80 δολάρια ή 0,2% και έκλεισε στα 1.719,80 δολάρια η ουγγιά, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, το πιο ενεργό συμβόλαιο του μετάλλου "έγραψε” κέρδη 1,3% σε επίπεδο πενθημέρου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Απώλειες και για το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να χάνει 20 σεντς ή 1,1%, κλείνοντας 25,911 δολάρια η ουγγιά, ψαλιδίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 2,5%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε λιγότερο από 0,1% και έκλεισε στα 4,14 δολάρια η λίβρα, γράφοντας κέρδη 1,7% στο πενθήμερο, ενώ το συμβόλαιο Απριλίου για την πλατίνα έχασε 0,2% και ολοκλήρωσε την ημέρα στα 1.200,30 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας όμως "άλμα” άνω του 6% σε επίπεδο εβδομάδας. Τέλος, το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 0,8% και έκλεισε στα 2.360,70 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 1,4%.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αγοράς, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι "η ζήτηση για χρυσό στη φυσική του μορφή στην Ευρώπη είναι πολύ καλή, με τις αλυσίδες εφοδιασμού να αντιμετωπίζουν προκλήσεις”, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κίνα όπου ο χρυσός διαπραγματεύεται τώρα κατά 10 δολάρια ανά ουγγιά υψηλότερα από την τιμή του μετάλλου στο Λονδίνο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, σημειώνει ότι η ζήτηση για ETF είναι "σχετικά” αδιάφορη.

Επίσης, όπως επισημαίνου, η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να προσφέρει στήριξη στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο συνήθως λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις.