Πετρέλαιο: Μικρές απώλειες για το αργό

12/03/2021, 22:49
Πετρέλαιο: Μικρές απώλειες για το αργό

Μικρή υποχώρηση κατέγραψε την Παρασκευή η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) και του Brent λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών εξ' αιτίας των υψηλών αποθεμάτων που δείχνει ότι η χαμηλή μέχρι σήμερα ζήτηση δεν έχει καταφέρει να απορροφήσει τις ποσότητες που υπάρχουν ήδη στην αγορά.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Απριλίου έχασε 41 σεντς ή 0,6% και ολοκλήρωσε το πενθήμερο στα 65,61 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση της τάξης του 0,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Αντίστοιχη υποχώρηση κατέγραψε και το Brent παράδοσης Μαΐου, που ολοκλήρωσε την ημέρα στα 69,22 δολάρια το βαρέλι (-0,6%), που για το πενθήμερο σημείωσε απώλειες 0,2%, μετά από 7 διαδοχικές εβδομάδες ανόδου.

Παρά την απόφαση νωρίτερα αυτόν το μήνα των μελών του OPEC και των συμμάχων τους, που αποτελούν το σχήμα OPEC+, να παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή τους έως τον Απρίλιο, "οι τιμές του πετρελαίου δεν σημείωσαν περαιτέρω αύξηση αυτή την εβδομάδα λόγω των σημαντικών παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου που μετριάζουν το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων ανισορροπιών”, σημειώνει ο Manish Raj, οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy.

Ο Raj τόνισε επίσης πως, παρότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να παρατείνει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως τον Απρίλιο, το βασίλειο έχει τη δυνατότητα να στραφεί "στα τεράστια αποθέματά του για να ωφεληθεί από την αυξημένη τιμή του πετρελαίου”.

Ο ίδιος επισημαίνει εξάλλου ότι "έως ότου επιστρέψει μια ισορροπία στον λόγο προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, αναμένουμε ότι οι τιμές θα καθορίζονται κυρίως από την συμμόρφωση των μελών του OPEC και τον ρυθμό ανάκαμψης της ζήτησης”.