Πετρέλαιο: Νέα πτώση λόγω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης

15/03/2021, 23:04
Πετρέλαιο: Νέα πτώση λόγω ανησυχιών για μείωση της ζήτησης

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι δειεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς ο νέος κύκλος lockdowns στην Ευρώπη δημιουργεί ανησυχίες στους traders για νέα μείωση της ζήτησης.

Το Brent δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το συγκεκριμένο όριο. Ακόμη, οι ενδείξεις από την Κίνα έδειξαν ότι η ζήτηση εκεί επιστρέφει.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου, έχασε 34 σεντς ή 0,5%, στα 68,88 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Απριλίου έχασε 22 σεντς ή 0,3%, κλείνοντας στα 65,39 δολάρια το βαρέλι. Την προηγούμενη εβδομάδα, το WTI κατέγραψε απώλειες 0,7%.

Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα σημείωσε σημαντική άνοδο το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται κατά 35,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, έναντι 30,5% που ήταν η συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών.

Η ανησυχία, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκεται αυτή τη στιγμή κυρίως στο πεδίο της προσφοράς και όχι της ζήτησης για αργό, με το ευρύ καρτέλ του OPEC+ να κρατά ακόμη εκατομμύρια βαρέλια εκτός της διεθνούς αγοράς.

Από τις αρχές του 2021, το αργό πραγματοποιεί ράλι, με το Brent και το WTI να βρίσκονται άνω του 30% πάνω από την τιμή στην οποία ξεκίνησαν το έτος.

Σμειώνεται ότι η BofA Securities αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του 2021 στα 60 δολ. για το WTI, από 57 δολ. σε προηγούμενη πρόβλεψή της και στα 63 δολ. για το Brent (από 60 δολ.).