Χρυσός: Ανοδικό κλείσιμο σε υψηλό τριών εβδομάδων στα 1.741,70 δολάρια η ουγγιά

19/03/2021, 22:03
Χρυσός: Ανοδικό κλείσιμο σε υψηλό τριών εβδομάδων στα 1.741,70 δολάρια η ουγγιά

Σε υψηλό τριών εβδομάδων έκλεισε την Παρασκευή η τιμή του χρυσού λόγω των ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και της σταθεροποίησης των αποδόσεων των ομολόγων

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκε την Παρασκευή το ασήμι, με το συμβόλαιο Μαΐου να υποχωρεί κατά 3 σεντς ή 0,1% και να κλείνει στα 26,32 δολάρια η ουγγιά, γράφοντας όμως κέρδη της τάξης του 1,5% σε διάστημα εβδομάδας.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 0,1% στα 4,11 δολάρια η λίβρα, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 0,6%.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, που σημείωσε πτώση 1,4% και έκλεισε στα 1.200,10 δολάρια η ουγγιά, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σε λιγότερο από 0,1% τα κέρδη της σε εβδομαδιαία βάση, όπως και το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου για το παλλάδιο, που έχασε 1,2% και τερμάτισε στα 2.630,90 δολάρια η ουγγιά, που όμως παρ’ όλα αυτά σημείωσε "άλμα” 11% στο πενθήμερο.

"Το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα επανέλαβε τη θέση της ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα, είναι καλό για τον χρυσό που δεν προσφέρει απόδοση", δήλωσε στο MarketWatch. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι προσδοκίες που σχετίζονται με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσαν να "περιορίσουν την ανοδική του δυναμική, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη πώς η απόδοση του 10ετούς κατέγραψε νέο υψηλό τον Ιανουάριο του 2020".

Αρκετοί αναλυτές, πάντως, υποστηρίζουν ότι παρά τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, ο χρυσός εξακολουθεί να παραμένει ελκυστικός ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού.