Πετρέλαιο: Αύξηση 6% λόγω "μπλοκαρίσματος" στη διώρυγα του Σουέζ

24/03/2021, 23:09
Πετρέλαιο: Αύξηση 6% λόγω

Με μεγάλη άνοδο έκλεισαν την Τετάρτη οι διεθενίς τιμές του πετρελαίου μετά το "μπλοκάρισμα" της διώρυγας του Σουέζ από πλοίo που προσάραξε και σταμάτησε την μεταφορά φορτίων αργού, από τον Περσικό Κόλπο προς τη Μεσόγειο.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) των ΗΠΑ είχαν ελάχιστη επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών, παρά το γεγονός ότι έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού της χώρας για πέμπτη συναπτή εβδομάδα.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου κέρδισε 3,62 δολ. ή περίπου 6%, στα 64,41 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 3,42 δολ. ή 5,9%, στα 61,18 δολ. το βαρέλι.

Η εκτίναξη έρχεται μετά τις απώλειες της Τρίτης, οι οποίες οφείλονται στην ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και την επέκταση των lockdowns στην Ευρώπη, που αποδυναμώνουν τις προοπτικές ταχείας ανάκαμψης της ζήτησης για αργό.

Σε ότι αφορά το συμβάν στη διώρυγα του Σουέζ, το MV Ever Given, πλοίο με σημαία Παναμά και ιδιοκτήτρια εταιρεία με έδρα την Ιαπωνία, έχει κλείσει τα Στενά του Σουέζ ήδη από την Τρίτη.

"Σχεδόν το 10% των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου τα οποία μεταφέρονται μέσω θαλάσσης περνά από τη διώρυγα, οπότε το ζήτημα αναμένεται να ρυθμιστεί σύντομα και η επίδρασή του στις τιμές αναμένεται να είναι εντελώς παροδική", τόνισε ο Marshall Gittler, επικεφαλής επενδυτικών ερευνών στην BDSwiss, σε σημείωμά του.

Όπως πραναφέρθηκε, η EIA ανακοίνωσε νωρίτερα την αύξηση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου. Αναλυτές της S&P Global Platts προέβλεπαν αύξηση 1,7 εκατ. βαρελιών.