Fed: Δεν θα αυξηθούν πριν το 2024 τα επιτόκια

26/03/2021, 02:37
Fed: Δεν θα αυξηθούν πριν το 2024 τα επιτόκια

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου Τσαρλς Έβανς δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν αναμένει ότι η οικονομία θα καλύψει τα όρια που έχει θέσει η Fed για την αύξηση των επιτοκίων έως το 2024.

“Ο πληθωρισμός θα είναι η πραγματική δοκιμασία”, δήλωσε ο Evans σε γεύμα για τις γυναίκες στον τομέα της στέγασης και της χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι η Fed δήλωσε ότι δεν θα αυξήσει τα ποσοστά έως ότου η οικονομία φτάσει σε πλήρη απασχόληση και όταν ο πληθωρισμός όχι μόνο θα έχει πιάσει τον στόχο της Fed για 2%, αλλά όταν θα βρίσκεται καθ’ οδόν για να τον ξεπεράσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed συμφωνούν με τον Έβανς. Ωστόσο, οι αγορές είναι δύσπιστες: τα futures επιτοκίων τιμολογούνται τώρα σε περίπου 0,75% αύξηση έως το τέλος του 2023.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ;

Μη αναμενόμενη πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ ενισχύεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, διαμορφώθηκαν στις 684.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαρτίου, σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τις 781.000 που ήταν μια εβδομάδα νωρίτερα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα εβδομάδας από τις 14 Μαρτίου 2020, όταν ουσιαστικά η πανδημία χτύπησε την αμερικανική οικονομία.